Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Laki

ESS: Kiinteistönvälitysalaa uhkaavat verotalkoot

Kaikki kiinteistönvälittäjät eivät ole maksaneet tuloistaan ennakonpidätystä. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että kiinteistövälitysketjun yrittäjä olikin ketjun työntekijä.

Kiinteistönvälitysala voi joutua verotalkoisiin, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Alalla on jätetty ennakonpidätyksiä maksamatta, mikä voi johtaa siihen, että verottaja perii ne takautuvasti. Tämä perustuu korkeimman hallinto-oikeuden vastikään antamaan päätökseen. Lehden mukaan verotuskäytäntö on kiinteistönvälitysalalla erittäin tulkinnanvarainen.

Verotuksessa ilmenneet epäselvyydet eivät koske kaikkia kiinteistönvälitysalalla toimivia yrittäjiä. Lehti huomauttaa kuitenkin, että alan toimijoilla on syytä odottaa verohallinnolta postia.

Oikeuden mukaan yrittäjä olikin välitysketjun työntekijä

Kiinteistönvälitysketjuilla on välittäjiä, joista osa on työsuhteessa ja osa itsenäisinä yrittäjinä.

Yrittäjinä työskentelevät saavat välittämistään kaupoista tuloja, jotka jaetaan heidän ja ketjun välillä. Jakoperusteissa on ketjukohtaisia eroja, eikä verotuksessa ilmennyt epäselvyys koske kaikkia yrittäjiä.

Korkein hallinto-oikeus otti kantaa siihen, saiko Re/Max-välitysketjun kanssa työskennellyt yrittäjä-välittäjä ketjulta palkkaa, josta ketjun olisi pitänyt tehdä ennakonpidätys.

Yrittäjä itse oli sitä mieltä, että hänen laskuttamansa palkkiot ketjulta olivat työkorvauksia hänen yritykselleen eikä palkkaa. KHO:n mukaan yrittäjä oli enemmänkin Re/Maxin työntekijä kuin itsenäinen yrittäjä.

Lähtökohtaisesti ennakonpidätykset pannaan maksuun

Etelä-Suomen Sanomien haastattelema verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen ei ota kantaa siihen, peritäänkö Re/Maxilta maksamatta jääneet ennakonpidätykset jälkikäteen. Kyseessä on yksittäistapaus.

– Yleisellä tasolla lähtökohta on, että ennakonpidätykset pannaan maksuun, Manninen toteaa.

Raha kävisi valtion kassassa vain kääntymässä. Ennakot maksettaisiin takaisin Re/Maxille, kun yrittäjät olisivat ensin maksaneet ansiotuloveronsa. Osakeyhtiöyrittäjät ovat siihen velvoitettuja, koska heidän saamansa tulo on katsottu palkaksi.

Kasvusuunnassa olevan Re/Maxin riveissä on noin 300 kiinteistönvälittäjää, joista yli puolet on itsenäisiä yrittäjiä.

 

Juhani Ojalehto