Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

"Galaksin tehokkain vetokone" - Ikaalisten John Wayne tekee metsätyöt hevosella

Metsuri ja sheriffi Miika Åfeltin tärkein työkalu on hevonen.

– Pikkupoikana se alkoi, kun näin John Waynen telkkarissa. Oli mies ja hevonen, uljas näky. Hevonen on valtavan vahva eläin, jolla on 20 miehen voimat. Eihän sitä voinut kuin ihailla, muistelee yrittäjä Miika Åfelt lapsuuden ihastuksiaan.

Tänä päivänä Åfeltin ihastuminen on saavuttanut täyttymyksensä, sillä talvisin mies kulkee savotalla perinteiseen tyyliin hevospelillä ja kesäisin hän esiintyy sheriffinä ravintolaketju Amarillolle.

– Kun valmistuin metsurikoulusta, mietin raskaiden koneiden rinnalle vaihtoehtoa, jolla voisi työskennellä siisteyttä ja herkkyyttä vaativissa kohteissa. Hevosen kilpailuvaltti on sen keveys.

– Parivaljakko kuormineen painaa noin 7000 kiloa. Kantava metsätraktori painaa 40 000 kiloa. Voi kuvitella, miten erilaiset jäljet ne jättävät, Åfelt perustelee.

Hevosten voima vastasi kahta rekka-perävaunuyhdistelmää

Hevonen on myös galaksin tehokkain työkone, sillä se vetää kymmenen kertaa oman painonsa.

– Maailmanennätys on belgialaisella parivaljakolla, joka liikutti 70 000 kilon kuormaa niin, että vetomittari meni rikki. Tuomaristo arvioi, että hevosten räjähtävä voima vastasi kahta rekka-perävaunuyhdistelmää. Ihminen ei pysty luomaan samaa kuin taivaallinen konepaja, Åfelt tunnelmoi.

Kypärät vaihtuvat lännenhattuihin

Åfeltin Työhevoset Oy aloitti toimintansa vuonna 1994.

Ensimmäinen vuosi meni kokonaan metsätöissä hevosten kanssa. Heinäkuun helteillä hikoillessa Åfelt alkoi miettiä, voisiko kesäkaudella tehdä jotain muuta.

– Päätimme vaihtaa kypärät lännenhattuihin ja turvakengät buutseihin, laittaa Johnny Cashia soimaan ja alkaa tarjota ajuripalveluita. Siitä asti olemme käyneet kyydittämässä festariväkeä Suomen suurimmissa kesätapahtumissa.

Eräs merkittävä käänne Åfeltin uralla oli, kun S-ketjun ravintola Amarillo otti Åfeltin ratsastajat sheriffeiksi markkinointityöhönsä.

– Ajatella, saan esiintyä John Waynenä ja Suomen suurin firma maksaakin siitä kohtuullisesti. Kyllä se laittaa pienen paikalle, kun voi todeta, että haaveet toteutuvat, jos jaksaa uskoa. 

"Huolehdin, että hevonen voi aina hyvin"

Hevosella on valtava palveluhalu, kun se nöyrtyy ihmisen käytettäväksi, Åfelt toteaa.

– Se on kuitenkin persoona ja haastaa ihmistä joka päivä. Pitää tunnustaa, että mietin välillä, onko minusta hevosen kanssa toimimaan.

Åfeltin mukaan hevosta ei voi pakottamalla laittaa tekemään asioita – vaikka tietty marginaaliryhmä ajattelee toisin.

– Joskus kuulee kaduilla huutoja, että eläinrääkkäystä. Se aiheuttaa pahaa mieltä, koska itse huolehdin, että hevonen voi aina hyvin.

Hevosella on lakisääteiset ruokatauot kuten ihmisilläkin, kaviot kengitetään taajamissa eri tavalla kuin metsissä.

– Hevoset on luotu ja jalostettu työhön. Ne eivät voi hyvin, jos niillä ei koskaan tehdä mitään. Soveltuvuus ja kohtuus pitää kuitenkin muistaa, sanoo Miika Åfelt.

 

Juhani Ojalehto