Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Suomen Yrittäjät teki rikosilmoituksen huijauslaskuista

Suomen Yrittäjät on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Suomen Luottovalvonta Oy:n lähettämistä aiheettomista perintälaskuista. Aluehallintovirasto on myös ottanut tutkintaansa yrityksen lähettämät huijauslaskut.

Useat huolestuneet yrittäjät ovat ottaneet Suomen Yrittäjien neuvontaan yhteyttä. Yhteydenottojen aiheena ovat olleet Suomen Luottovalvonta Oy:n lähettämät laskut, joissa yhtiö kertoo perivänsä NIK Salesin saatavia.

Yrittäjiä uhataan kirjeessä tratalla ja siitä aiheutuvalla maksuhäiriöllä.

”Mikäli saatavaa ei makseta eräpäivään mennessä, Teille rekisteröidään maksuhäiriö. Maksuhäiriö estää Teiltä luotonsaannin ja vaikuttaa muutoinkin liiketoimintamahdollisuuksianne haittaavasti. Mikäli saatava on yhä maksamatta, tulemme aloittamaan oikeudelliset perintätoimet mistä aiheutuu Teille merkittäviä kuluja”, laskussa ilmoitetaan.

Yhteyttä ottaneiden yrittäjien mukaan he eivät kuitenkaan ole tehneet NIK Salesin kanssa minkäänlaisia sopimuksia tai tilauksia.

Sopimukseen perustumattomat laskut ovat aiheettomia, eikä niitä tarvitse maksaa, opastaa Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Ville Kukkonen.

Toiminta vaikuttaa lainvastaiselta

Kaikissa yrittäjien yhteydenotoissa on toistunut sama kuvio, eikä yrittäjiin ole oltu yhteydessä ennen trattakirjettä. He eivät siis ole saaneet laskua eivätkä muistutuslaskua, vaan trattakirje on ollut ensimmäinen yhteydenotto.

– Suomen Luottovalvonta Oy:n toiminta vaikuttaa SY:n neuvontapalveluun tulleiden yhteydenottojen perusteella perintälain ja hyvän perintätavan vastaiselta. Yritys harjoittaa lainvastaista trattaperintää ja antaa harhaanjohtavia tietoa, Kukkonen arvioi.

Vaikuttaisikin siltä, että tapaus on usealla tavalla lainvastainen. – Laki edellyttää, että ennen trattaa pitäisi lähettää muistutuskirje, jota ei ole yrittäjien yhteydenottojen perusteella tehty.

Saatavia perivällä taholla tulee myös olla perintälupa. Suomen Yrittäjien tiedustelun perusteella Suomen Luottovalvonta Oy:llä ei ole ollut sitä syyskuun 2016 jälkeen.

– Etelä-Suomen aluehallintovirastolta saamamme tiedon mukaan Suomen Luottovalvonta Oy:n perintälupa ei ole voimassa. Perintätoimintaa saa harjoittaa vain toimiluvan saanut yritys.

Laitonta on myös antaa perinnässä totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja maksun laiminlyönnin seurauksista. Kirjeessä yrittäjiä uhataan aiheettomasti maksuhäiriömerkinnällä.

– Tietojemme mukaan Suomessa toimivilla luottotietoyhtiöillä ei ole yhteistyötä yhtiön kanssa, Kukkonen kertoo.

Siksi Suomen Luottovalvonta Oy:n ei pitäisi pystyä aiheuttamaan yrittäjille uhkaamaansa maksuhäiriömerkintää suomalaisten luottotietoyhtiöiden kautta.

Saitko laskun? Toimi näin

Jos postilaatikkoon on kolahtanut tällainen lasku, siitä kannattaa lähettää reklamaatio laskussa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.

– Yrittäjän on suositeltavaa reklamoida saatavasta kirjallisesti laskussa mainittuun sähköpostiosoitteeseen ja kiistää maksuvelvollisuus ja kieltää jatkamasta trattaperintää sekä vaatia lopettamaan kaikki perintätoimenpiteet, Kukkonen ohjeistaa.

Lisäksi on suositeltavaa tehdä lainvastaisesta perinnästä rikosilmoitus poliisille.

Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu auttaa mahdollisissa kysymyksissä jäsenyrittäjiä. Tietoa valelaskuista saa myös SY:n nettisivuilta.

 

 

Myös aluehallintovirasto on aloittanut tapauksen tutkinnan. AVI:n tiedoite asiasta.

Muokattu 10.11.2016. AVI:lle ei tarvitse tehdä asiasta enää ilmoitusta. Aluehallintovirasto selvittää asiaa jo.

Silja Eisto