Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Mikä nimeksi yritykselle? – Pian nimiehdotukset voi tarkistaa nopeasti

Patentti- ja rekisterihallitus ottaa käyttöön vielä tämän vuoden aikana uuden sähköisen nimentarkistuspalvelun. Ensi vuonna myös yksityisen elinkeinoharjoittajan perustamisesta voi ilmoittaa sille sähköisesti.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) aikoo ottaa vielä tämän vuoden puolella käyttöön uuden nimipalvelun, jonka on tarkoitus helpottaa yrityksen nimeämistä.

Nimipalvelun toiminta-ajatus on auttaa yrittäjää tekemään nopeita toiminimitutkimuksia. – Nimeä hakemalla saa selville tuloksen siitä, löytyykö jo identtisiä tai lähelle meneviä toiminimiä, kotimaisia tavaramerkkejä tai onko kyseessä mahdollisesti jonkun sukunimi tai paikannimi Suomessa, kertoo PRH:n yritys- ja yhteisölinjan rekisteripäällikkö Lalli Knuutila.

Palvelusta voi myös tarkastaa olemassa olevia domainnimiä sekä tutustua eurooppalaisten tavaramerkkien linkkeihin.

Ensi vuoden puolella myös yksityisen elinkeinoharjoittamisen perustaminen nopeutuu. Helmikuussa 2017 PRH ottaa nimittäin käyttöön yksityisille elinkeinoharjoittajille oman sähköisen perustamispalvelun. – Se on ollut kovasti odotettu palvelu. Moni aloitteleva yrittäjä käynnistää toiminnan siinä muodossa, yksityisenä elinkeinoharjoittajana. Siihen on tulossa helppo menettely, Knuutila kertoo.

Säästä rahaa – sähköinen ilmoittaminen on halvempaa

PRH:n sähköisten palveluiden käyttöaste vaihtelee toistaiseksi 30 prosentista ylöspäin. Esimerkiksi osakeyhtiön perustamisesta sähköisesti ilmoittaa noin puolet.

Knuutila kannustaakin yrittäjiä käyttämään ahkerammin PRH:n sähköisiä palveluja.

– Sähköisestä palvelusta on asiakkaille useita hyötyjä. Olemme priorisoineet, että sähköiset ilmoitukset etenevät nopeammin kuin paperi-ilmoitukset. Se on myös hyvin ohjaava palvelu, ja ilmoittamisessa tapahtuu paljon vähemmän virheitä. Maksaminen hoituu siinä samalla.

Myös hintaero on Knuutilan mukaan merkittävä. – Jos ilmoitetaan uusi hallitus kaupparekisteriin, niin sähköisessä ilmoittamisessa se maksaa 40 euroa, ja paperi-ilmoittamisessa se on 85 euroa.

Paperi-ilmoittamisen hintaan kuuluu 45 euron paperimaksu. Korkeampi hinta johtuu siitä, että PRH:ssa tehdään manuaalisesti esimerkiksi tietojen syötöt järjestelmään, maksujen kohdentamiset ja skannaukset. – Siinä on useita työvaiheita, jotka sähköisessä ilmoittamisessa jäävät pois, Knuutila kertoo.

Silja Eisto