Etsi

Hyvinvointi

Liikeidea metsästä: halaa puuta – voi paremmin

Yle kertoo Kittilässä toimivasta yrittäjä Riitta Raekallio-Wunderinkista, joka vuokraa puita halattavaksi.

Metsä voi olla muutakin kuin raaka-aine, oivalsi eläköitynyt metsuri Kaarle Raekallio.

– Ymmärsimme, että metsä on auttamatta tullut hakkuuikään, mutta ajatus ei tuntunut hyvältä. Mietimme, miten voisimme säästää tämän metsän ja isä sen sitten keksi, että adoptoidaan nämä muille ihmisille halattavaksi, hänen tyttärensä Riitta Raekallio-Wunderink kertoi Ylelle.

Niinpä he perustivat vuosi sitten HaliPuun. Sen kautta kymmenet ihmiset ympäri maailman ovat vuokranneet puita.

Yrityksen verkkosivuilla voi selata vaana olevia puita, ja niitä voi adoptoida viideksi vuodeksi kerrallaan. Adoptoimalla puun uusi omistaja saa sen koordinaatit sekä kuvan puusta. Yrittäjät käyvät merkitsemässä puut adoptoivan henkilön nimellä. Puuta voi myös koristella, ja sitä voi tulla milloin tahansa tapaamaan.

Perheen metsä on vanhaa talousmetsää, ja yrityksen perustamisen jälkeen se on saanut uudenlaisen elämän.

– Ei se ole pelkästään hippien ja new age -ihmisten asia, vaan ihan lääketieteellisiä faktoja, että metsä vaikuttaa esimerkiksi verenpaineeseen ja valkosolujen tuotantoon, Raekallio-Wunderink kertoo.

Metsä kohentaa hyvinvointia

Ylen uutisessa kerrotaan, että yrittäjäperhe suuntaa joka sunnuntai metsään ja välittää kävelyn maailmalle Periscopen välityksellä. Parhaimmillaan seuraajia on ollut tuhat.

Yrityksen toiminta-ajatuksena onkin levittää metsän hyvinvointivaikutuksia.

– Meillä tätä luonnonvaraa on ihan mielettömät määrät. Kyllä meidän täytyy tämä hyödyntää, eikä ajatella pelkkänä raaka-aineena.

Esimerkiksi Metsäntutkimuslaitos Metlan mukaan jo viiden minuutin oleskelu metsässä kohentaa mielialaa.

– Kyllä sen huomaa itsekin ja sen ovat varmasti suomalaiset aina tienneet. Tieteellisten tutkimusten myötä siitä tulee myös hyväksyttävämpää, eivätkä ihmiset enää ajattele, että olet kaheli, kun lähdet tuonne puita halailemaan, Raekallio-Wunderink päättää.

 

Video: HaliPuu

 

Silja Eisto