Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Taas uusi huijaus: Yrittäjä, näin suojaat firmasi tietojen muuttamiselta

Huijari vaihtoi eristysfirmaa pyörittävän Yrjön yrityksen yhteystiedot paperisella muutosilmoituksella ja väärennetyllä nimikirjoituksella. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) joutuu pohtimaan paperisista muutosilmoituksista luopumista huijausten vuoksi.

Viikonloppuna Iltalehdessä helsinkiläinen yrittäjä kertoi, että hänen firmansa yhteystiedot oli vaihdettu jo 9. syyskuuta. Yrityksen yhteystiedot vaihdettiin tekaistulla nimikirjoituksella.

 Asia tuli ilmi pari viikkoa sitten kirjanpitäjän ansiosta. Hän ihmetteli ennakkoverotietojen puuttumista ja tarkisti, ovatko paperit menneet mahdollisesti väärään osoitteeseen.

Yrittäjä teki tapauksesta rikosilmoituksen. Hän kertoo käyneensä katsomassa asuntoa, johon yrityksen osoite oli muutettu. Yrittäjä koetti soittaa myös kaupparekisteritietoihin vaihdettuun prepaid-numeroon. Sieltä ei vastattu.

Helsinkiläisyrittäjä Yrjö pitää erikoisena sitä, että nykypäivänä yrityksen osoitetietoja ylipäätään voi muuttaa paperisilla muutosilmoituksilla. Huijareiden tavoitteena lienee tilata yrityksen nimissä tavaraa väärään osoitteeseen.

- Ei tällaista saisi tapahtua: kyllä siellä toimistossa pitäisi pikkaisen herätä, miten tällaisia asioita voi tehdä, myös PRH:hon tapauksen vuoksi soittanut yrittäjä kertoi Iltalehdelle.

Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteripäällikkö Lalli Knuuttila muistuttaa huijausten varalta siitä, että kaupparekisteristä voi tilata ilmaiseksi palvelun, jolla voi seurata oman yrityksen tietoja. Palvelu lähettää ilmoituksen tietojen muutoksesta.

Lue täältä PRH:n ohjeet, kuinka suojautua yrityksen tietojen muuttamiselta.

PRH:n tiedossa on, että tänä vuonna on muutamissa tapauksissa yritetty väärentää yrityksen vastuuhenkilöiden tietoja. Tämä yrityksen yhteystietojen väärentämistapaus on ensimmäinen Patentti- ja rekisterihallituksen tiedossa oleva. PRH:ssa on huijausten vuoksi harkittu pelkkiin sähköisiin ilmoituksiin siirtymistä. Muutosilmoituksista jo 80 prosenttia tehdään muutenkin sähköisesti.

Rekisteripäällikkö Lalli Knuutila kannusti reilu viikko sitten Yrittäjäsanomien haastattelussa yrittäjiä muutenkin käyttämään PRH:n sähköisiä palveluja.

PRH:n sähköisten palveluiden käyttöaste vaihtelee toistaiseksi 30 prosentista ylöspäin. Esimerkiksi osakeyhtiön perustamisesta sähköisesti ilmoittaa vasta noin puolet.

– Sähköisestä palvelusta on asiakkaille useita hyötyjä. Olemme priorisoineet, että sähköiset ilmoitukset etenevät nopeammin kuin paperi-ilmoitukset. Se on myös hyvin ohjaava palvelu, ja ilmoittamisessa tapahtuu paljon vähemmän virheitä. Maksaminen hoituu siinä samalla.

Myös hintaero on Knuutilan mukaan merkittävä. – Jos ilmoitetaan uusi hallitus kaupparekisteriin, niin sähköisessä ilmoittamisessa se maksaa 40 euroa, ja paperi-ilmoittamisessa se on 85 euroa.

Jari Lammassaari