Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Talous

Nyt voi huokaista helpotuksesta, barometri kertoo pk-yritysten kasvavan vauhdilla

​”Pk-yritykset voivat katsoa rohkeasti ja luottavaisesti tulevaisuuteen.” Näin sanoo pk-yritysbarometria julkaisevan Talenom Oyj:n toimitusjohtaja Harri Tahkola.

Pk-yritykset kasvoivat syyskuussa vuodentakaisesta kahdeksan prosenttia. Kuukausi oli paras teollisuudelle, missä kasvua oli 12,8 prosenttia. Palveluala kasvoi 4,4 prosenttia, rakentaminen 2,1 prosenttia ja kauppa 0,1 prosenttia.

Rakentaminen oli kolmen kuukauden (heinä-syyskuu 2016) tarkastelujaksolla paras kasvaja liikevaihdon kasvaessa 6,3 prosenttia edellisvuodesta. Palveluala kasvoi samaan aikaan viisi prosenttia ja teollisuus 4,8 prosenttia. Sen sijaan kaupan alalla kolmen kuukauden liikevaihdon muutos jäi 4,7 prosenttia pakkaselle.

Pirkanmaan kasvu oli kiivainta

Kasvukeskuksista kasvu oli vauhdikkainta Pirkanmaalla, kun syyskuun liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 15 prosenttia. Uudellamaalla liikevaihto kasvoi 7,4 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla 5,4 prosenttia.

Pidemmällä ajanjaksolla, eli kolmen kuukauden liikevaihdon muutos oli Pohjois-Pohjanmaalla 5,5, Uudellamaalla viisi  ja Pirkanmaalla 3,2 prosenttia plussalla.

– Barometrimme osoittaa myös pk-yritysten kasvun voimistuneen edelleen. Isoa käännettä on odotettu vuosia, mutta muun muassa Venäjän tilanne pitkitti nousun alkamista vähintäänkin vuodella. Nyt pk-yrityksissä on kova hönkä päällä jo laajalla rintamalla, Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola kertoo.

Pk-teollisuus nousussa kiinni

Tahkolan mukaan ennen muuta pk-teollisuuden saaminen mukaan nousuvauhtiin on ilahduttavaa. – Se merkitsee sitä, että yksityisen kulutuksen lisäksi myös investoinnit ovat lähteneet kasvuun.

Alueellisesti tarkasteltuna selkeästi kovinta kasvua on pitänyt tänä vuonna Uusimaa (+8,5).

– Luku on jo todella korkea ja esimerkiksi rakentamisen puolelta on jo kuultu ylikuumenemishuolia. Lienetkö ne jo näkyvät hiukan rakentamisen luvuissa?, sanoo Harri Tahkola.

 

Riikka Koskenranta