Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Talous

Palta ry: Rekrytoivat yritykset ja työnhakijat eivät kohtaa

Paltan mukaan moni palvelutoimiala on kasvussa. Mutta työmarkkinoiden kitkat voivat hyvinkin nopeasti muodostua talouskasvun hidasteeksi.

Yksityisten palvelutoimialojen liikevaihto kasvoi vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä 3,3 prosenttia ja myynnin volyymi 3,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Arvio perustuu Palvelualojen työnantajat Paltan ennusteeseen. Kasvun ennakoidaan jatkuvan loppuvuonna maltillisena.

– Palvelujen liikevaihdon kasvu jatkui heinä-syyskuussa kohtuullisena. Hidaskin talouskasvu ruokkii palvelujen kysyntää. Ennustamme liikevaihdon kasvavan viimeisellä neljänneksellä 3,6 prosenttia vuodentakaisesta, toteaa Paltan pääekonomisti Matti Paavonen.

Vain pk-yrityksiin keskittyvä Talenomin barometri julkaistiin myös tänään

Paltan mukaan moni palvelutoimiala on kasvussa. Erityisesti liike-elämän palvelujen, kuten henkilöstöpalvelujen myynnin kasvu on kiihtynyt hyvään vauhtiin.

– Suomen kokonaistuotannon kasvun ennakoidaan ensi vuonna jatkuvan. Viennin kasvun suhteen en ole yhtä optimistinen. Taantuman aikana tuotantoa on leikattu niin paljon, että kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä merkittävään tavaraviennin kasvuun.

Paavonen patistaakin jatkamaan töitä viennin kilpailukyvyn kehittämiseksi, jotta uutta liiketoimintaa mahdollistavat investoinnit lähtisivät kasvuun.

Työmarkkinat eivät toimi – uhkana kasvun hidastuminen

– Avointen työpaikkojen määrä hipoo historiallisia huippulukuja, vaikka Suomessa on erittäin paljon työttömiä työnhakijoita. Työmarkkinat eivät toimi tehokkaasti. Työvoimaa etsivät yritykset ja työnhakijat eivät löydä toisiaan. Työmarkkinoiden kitkat voivat hyvinkin nopeasti muodostua talouskasvun hidasteeksi, Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe sanoo.

– Töitä viennin kilpailukyvyn parantamiseksi on myös jatkettava, jotta ulkomaankaupan kasvunäkymiin saataisiin valoa. Vientivetoisen työmarkkinamallin rakentaminen on tärkeä osa kilpailukyvyn kehittämisessä. Sen aikaansaaminen on koko Suomen etu, Varpe jatkaa.

Paltan suhdannekatsauksessa on mukana suuri osa palvelutoimialoista. Palta julkaisee suhdannekatsauksensa neljä kertaa vuodessa. 

 

Riikka Koskenranta