Etsi

Raha

Onko sinulla näitä Sammon osakekirjoja? Vie ne pian pankkiin

Jos sinun tai yrityksesi kätköissä on näitä vanhoja Sammon paperisia osakekirjoja, vie ne pian pankkiin. Ne ovat arvokkaita ja voivat vanhentua jo huhtikuussa 2017.

Sampo Oyj lähetti marraskuun alussa kirjeen noin 75 000 suomalaiselle. Heidät on merkitty vakuutusyhtiön osakekirjan omistajiksi 12.9.1997 päivättyyn osakasluetteloon, mutta he eivät ole vielä siirtäneet osakkeitaan sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään.

Sammon muistutuskirjeet ovat menneet vain yksityisille vakuutuksenottajille, ei yrityksille.

Sampo listautui pörssiin 1988. Sammon vakuutuksenottajat saivat silloin tämän jutun kuvassa olevan kaltaisia yhtiön paperisia osakekirjoja.

Arvokkaita osakekirjoja

Tyypillisin vakuutuksenottajille jaettu määrä oli kaksi osaketta, mikä vastaa osakesplittausten jälkeen noin neljääkymmentä nykyistä Sammon osaketta. Tämänhetkisillä osakekurssilla niiden arvo on vajaat 1700 euroa.

– Nämä marraskuussa lähetetyt kirjeet ovat menneet vain yksityishenkilöille. Tämä siitä syystä, että meillä ei ollut käytössä y-tunnuksia, joilla yrityksiä olisi voinut tavoittaa, kertoo Sampon viestintäpäällikkö Maria Silander Yrittäjäsanomille.

– Arvelen, että yrityksissä on oltu tässä sillä tavalla valveutuneita, että asia on huolehdittu aika päiviä sitten ja osakkeet on siirretty arvo-osuustilille, Silander uskoo.

Silanderin mukaan joitakin sellaisia yhteydenottoja on tullut, että henkilön nimissä on ollut kommandiittiyhtiö ja hän on sitten kysynyt asiaa yrityksen puolesta.

Kaiken kaikkiaan vakuutuksenottajilta on tullut tuhansia yhteydenottoja Sampoon ja asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

– Lähtökohta meillä on se, että jos tämä paperi löytyy, niin se pitää viedä pankkiin ja siirtää osake arvo-osuustilille, Silander toteaa.

Osakekirjat vanhenevat jo huhtikuussa?

Sammon paperisia osakkeita oli marraskuun alussa ”kateissa” eli kirjaamatta arvo-osuustileille lähes seitsemän miljoonaa kappaletta. Nykykurssilla mitaten niiden arvo on lähes 300 miljoonaa euroa.

Jos paperisia osakekirjojaan ei siirrä arvo-osuustilille, voi menettää oikeuden osakkeisiin ja osinkoihin 27.4.2017 pidettävän Sammon yhtiökokouksen jälkeen. Näin tapahtuu, jos yhtiökokous päättää osakeoikeuksien menettämisestä.

Toimi näin

Sammon asiakaspalvelu on ruuhkautunut tuhansista yhteydenotoista. Yhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä, jos paperiset osakekirjat ovat tallella. Riittää kun menee omaan pankkiin ja rekisteröi osakkeet sähköiselle arvo-osuustilille.

Kun osakkeet on kirjattu arvo-osuustilille, osakkeenomistaja voi saada takautuvasti osinkoja kolmelta vuodelta. Osingot saadakseen osakkeet pitää kirjata arvo-osuustilille 27.4.2017 mennessä.

Hankalaksi tilanne menee silloin, jos varmasti tietää omistavansa kyseiset osakekirjat, mutta on kadottanut ne. Ainoa vaihtoehto silloin on käynnistää virallinen, kuukausia kestävä prosessi käräjäoikeuden kautta. Prosessin käynnistämiseksi tarvitaan rekisteriote, jonka saa Sammon osakaspalveluista. Sammon nettisivuilla ohjeistetaan olemaan yhteydessä ensisijaisesti sähköpostitse (osakaspalvelut@sampo.fi), koska puhelinpalvelu (010 516 0051) on ruuhkautunut. Tarkat ohjeet löytyvät sampo.com-sivuilta.

Jari Lammassaari

Juhani Ojalehto