Etsi

Yrittäjyys

Yritystoimintaa Viroon? 2 500 suomalaisella on jo e-kansallisuus

Sähköinen kansalaisuus on ollut Virolla käytössä nyt kaksi vuotta, ja se on edistänyt uusien yritysten perustamista. Suomalaiset ovat suurin yksittäinen e-virolaisten ryhmä.

Yhteensä 15 000 yksityishenkilöä 135 maasta on saanut itselleen Viron sähköisen kansalaisuuden. Suomalaisia tästä ryhmästä on 2 500. E-kansalaisuuden avulla uusia yrityksiä on perustettu Viroon noin tuhat, ja yli 2000 yrittäjää käyttää e-kansalaisuuttaan Virosta käsin hoidettavaan yritystoimintaansa.

Konkreettisesti Viron e-kansalaisuus tarkoittaa sitä, että hyvämaineisuuden kriteerit täyttävät kansalaiset voivat saada valtion takaaman digitaalisen identiteetin. Henkilöt, joille e-kansalaisuus myönnetään, saavat sirulla varustetun henkilökortin, jonka avulla voi hyödyntää Viron sähköisiä palvelua aina henkilökohtaisesta asioinnista yrityksen perustamiseen ja liiketoimintaan.

Kiinnostus sähköiseen kansallisuuteen sekä yritysten perustamiseen ja hallinnointiin on vauhdittunut, mikä puolestaan on tukenut järjestelmän kehitystä ja uudistavaa ilmapiiriä.

Tänä vuonna Viron hallitus hyväksyi lain, joka tekee mahdolliseksi virolaisen pankkitilin avaamisen ilman henkilökohtaista käyntiä pankissa. Tavoitteena on ottaa tilin etäavaus käyttöön kevään aikana.

– Viro on pieni ja pirteä maa, mikä tekee siitä erinomaisen testilaboratorion uusille innovaatioille. Voimme aidosti ylpeillä ketteriä menetelmiä käyttävästä hallinnostamme, joka tekee jatkuvasti töitä ylläpitääkseen asemaansa Euroopan startup-ystävällisimpien maiden kärkijoukossa. Yhteinen tavoitteemme onkin tarjota turvallinen ja houkutteleva koti useille uusille menestystarinoille, kertoo Startup Estonia -ohjelmaa johtava Mari Vavulski.

Hänen mukaansa Viro tuottaa Euroopassa asukaslukuunsa suhteutettuna eniten startup-yhtiöitä ja niiden alkurahoitusta.

Kuluvalla viikolla juhlistetaan e-kansalaisuuden kaksivuotista taivalta. Sähköiseen kansalaisuuteen voi käydä tutustumassa Slushissa e-Estonia-alueella. Paikalla on Viron elinkeinoelämän kehittämissäätiö ja paikallisia startupeja. Pisteellä voi myös jättää e-kansalaisuushakemuksen. Tätä varten hakijan on otettava passi mukaan.

 

Teksti: Silja Eisto, kuva: Enterprise Estonia