Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Raha

Maaseutua ja sen yrityksiä kehitetään pirteästi

Ely-keskukset ja Leader-ryhmät ovat myöntäneet kuluvalla rahoituskaudella noin 223 miljoonaa euroa maaseudun yritys- ja hanketukiin.

Rahoituskaudella 2014–2020 on tähän mennessä rahoitettu noin 1 700 maaseudun kehityshanketta, ja yritystukia on myönnetty maaseudulle noin 1 100.

Maksut ovat käynnistyneet tänä vuonna, ja niitä on nyt maksettu 26 miljoonaa.

Hankkeista noin 70 prosenttia kohdistuu maaseudun palvelujen ja kylien kehittämiseen. Keskeisiä ja keskenään euromääräisesti melko tasavertaisia kehityskohteita ovat esimerkiksi koulutuksen ja tiedonvälityksen sekä elinkeinojen kehittäminen.

Rahoituksen kriteerinä on, että hankkeista on hyötyä laajasti alueen asukkaille. Hankerahoituksella on rahoitettu esimerkiksi yleishyödyllisiä investointeja ja monivuotisia koulutushankkeita.

Maaseutuohjelma rahoittaa myös yritysten investointeja ja kehittämistä. Sitä saavien kirjo on laaja aina pienistä mikroyrityksistä keskikokoisiin elintarvikkeiden jalostusyrityksiin.

Sähköinen hakeminen yleistyi nopeasti

Viime vuonna käyttöön otettiin sähköinen haku, ja maaseudun kehittämistukien hakijat ovatkin siirtyneet nopeasti käyttämään sitä. Noin 90 prosenttia hakemuksista on jo tehty sähköisesti.

Verkossa voi myös käydä tutustumassa rahoitusta Manner-Suomessa saaneisiin hankkeisiin ja yrityksiin. Hankerekisteri sisältää tiedot kaikista hankkeista ja yritystuista, joita Ely-keskukset ja Leader-ryhmät ovat rahoittaneet kaudella 2014–2020.

Rekisteritiedot ovat peräisin Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä, ja ne päivittyvät kerran päivässä.

Rekisteristä voi etsiä tietoa esimerkiksi aihepiireittäin tai vaikka Ely-keskuksittain.

Silja Eisto