Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Innovaatiot

Merestä juomalasiin – suomalaisyrityksen innovaatio voi pelastaa tuhansia

Solar Water Solutions tähtää Lähi-Idän aavikkokyliin ja aikoo ratkaista saastuneen juomaveden ongelman.

Solar Water Solution on kehittänyt vedenpuhdistuslaitteen, joka muuttaa meriveden ja saastuneen veden aurinkoenergian avulla juomakelpoiseksi. Päivässä se voi tuottaa 1–200 kuutiota puhdasta vettä.

– Ratkaisumme sopii hyvin haja-alueille, joissa ei ole kehittynyttä infrastruktuuria ja joilla on tyypillisesti vedestä pulaa, kertoo Solar Water Solutionsin toimitusjohtaja Antti Pohjola.

Solar Water Solutions onkin yksi esimerkki suomalaisyrityksistä, jonka tavoitteena on kotimaisen viennin edistämisen lisäksi parantaa kohdemaansa oloja.

Likainen vesi on yhä yksi kehittyvien maiden suurista ongelmista, ja päivittäin jopa tuhat lasta kuolee saastuneen veden aiheuttamiin sairauksiin.

Yrityksen pilottituotetta testattiin viime kesänä Hangon satamassa, ja loppuvuoden aikana se pääsee tositoimiin Abu Dhabin aavikolle.

– Kehittämämme teknologian suurin kaupallinen potentiaali on tällä hetkellä Lähi-Idän maissa. Tähtäämme siihen, että tuotteella on viiden vuoden päästä 100 miljoonan euron markkina, Pohjola kertoo.

Suomalaisinnovaatioille riittää kysyntää

Kehittyvissä maissa piilee suuri globaali vientipotentiaali.

– Kehittyvillä markkinoilla on paljon kysyntää etenkin jäte-, vesihuolto-, opetus- ja energia-aloilla, joiden osaamista suomalaisista yrityksistä löytyy erityisen paljon, arvioi Tekesin BEAM-ohjelman ohjelmapäällikkö Minh Lam.

Suomalaisten kasvuyritysten ratkaisuille on kysyntää erityisesti Itä- ja Etelä-Afrikassa, Intiassa ja Vietnamissa. BEAM tukee esimerkiksi näille alueille suuntaavia suomalaisia kasvuyrityksiä vuodessa noin 25 miljoonalla eurolla.

– BEAM-rahoitusta myönnetään yrityksille, jotka sitoutuvat toiminnassaan ratkaisemaan kehittyvien markkinoiden kehityshaasteita, Lam kertoo.

Kehittyviin maihin suuntaavat yritykset voivat rahoituksen lisäksi apua verkostojen luomiseen.

BEAM on Tekesin ja ulkoministeriön yhteinen ohjelma, joka auttaa suomalaisyrityksiä käynnistämään vientinsä uusille markkina-alueille. 

 

Silja Eisto