Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Yritysasiantuntijan viisi vinkkiä parempaan yrittäjyyteen

Yrittäminen vaatii sisua. Tehtävä ei ole helppo, mutta jos yrittäjä uskoo tekemiseensä, hän voi muuttaa maailmaa, opastaa Founder Insituten Adeo Ressi.

Yritys kuolee, kun sen perustaja luovuttaa. Näin arvioi Adeo Ressi, Founder Insituten perustaja ja toimitusjohtaja.

Hänellä on 23 vuoden kokemus yrittämisestä, ja hänen tutkimusyrityksensä on selvittänyt reilun 20 000 yrittäjän kokemuksia ja tuntemuksia yrittäjyydestä.

Seitsemän toimintavuoden aikana esiin on noussut vahvasti se, ettei yrittäminen ole helppoa.

Slushissa Ressi nimesikin yrittäjälle viisi yritystoimintaa tukevaa vinkkiä, joista on hyötyä.

1. Kurota pidemmälle

Ressin mukaan olennaista on uskaltaa tavoitella riittävän korkealle. Tavoitteet kannattaa jopa triplata.

2. Tee päätökset nopeasti

Kannattaako yrityksen toimintaa kasvattaa nyt? Entä palkkaanko toisen työntekijän? Yrittäjä tekee päivittäin lukuisia päätöksiä. Ressin mukaan päätöksenteosta noin puolet osuu nappiin ja puolet ei. – Noin 25 prosentista vääristä päätöksistä voi kuitenkin palautua.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että yhteensä 75 prosenttia päätöksistä on joko kannattavia tai ainakin selvitettävissä. Siksi päätökset kannattaa tehdä ripeästi. Niitä ei ole syytä pitkittää, koska päätöksen lykkääminen ei auta tilannetta.

3. Suunnittele etukäteen

Varautuminen erilaisiin tilanteisiin kannattaa Ressin mukaan aina. Varsinkin sellaisten yritysten, joilla on käytössä vähän varallisuutta, kannattaa tehdä useita suunnitelmia eri tilanteiden varalle. Silloin vaikeudet eivät vedä kerrasta mattoa jalkojen alta.

4. Oma aika

Jos yrittäjä haluaa pysyä terveenä, kannattaa itselle varata aikaa. Kun työviikoilla on pituutta, tärkeää on löytää itselle sopiva keino päästä töistä eroon. Treffeillä käynti tai vaikka videopelit kuljettavat pois työajatuksista.

5. Verkostot

Ressi kannusti Slushissa yrittäjiä myös etsimään samanhenkisiä ihmisiä. Samalla lailla ajattelevat ihmiset ymmärtävät niin yrittäjän huolia kuin iloja – niitä kannattaa myös jakaa muille.

Ennen kaikkea Ressi korosti Suomessa oppimansa sisukkuuden merkitystä. Luovuttaminen on hänen mukaansa erittäin helppoa. Se kuitenkin usein sinetöi hänen mukaansa yrityksen kohtalon. Toisin tekeminen vaatii rohkeutta.

– Jos uskot siihen, mitä teet, muutat maailmaa, Ressi muistuttaa.

 

Silja Eisto