Etsi

Yrittäjyys

”Suomalaiset ovat juuri sopivan hulluja yrittäjiksi”

Näin sanoo suuryrityksen alle vuosikymmenessä luonut David Helgason. Helgason antoi startup-tapahtuma Slushin yhteydessä haastattelun Yrittäjä-lehdelle.

Maailman tärkeimpiin teknologiavaikuttajiin kuuluva David Helgason uskoo, että suomalaisilla yrittäjillä on hyvät mahdollisuudet menestyä teknologisessa kilpajuoksussa. Helgason on peliteknologia-alan tärkeimpiä vaikuttajia maailmassa.

Kohta nelikymppinen Helgason on Tanskassa alkunsa saaneen Unity Technologies -yrityksen perustaja ja sen pitkäaikainen toimitusjohtaja. Unity on pelialusta, jonka päälle on rakennettu muun muassa koko maailman hetkessä vallannut Pokémon Go -mobiilipeli.

Unitysta on alle vuosikymmenessä kasvanut globaali 1200 henkeä työllistävä pelijätti, jonka arvo huitelee 1,5 miljardin tuntumassa. Kolmen kaveruksen perustama Unity on tällä hetkellä yksi maailman kiinnostavimmista yrityksistä; jopa 35 prosenttia maailman parhaiten menestyvistä peleistä toimii Unityn alustalla. Tämä tarkoittaa noin kahta miljardia laitetta.

Piilaakson tavoista kannattaa oppia

Piilaaksossa pitkään toiminut Helgason neuvoo, että jokaisen yrittäjän kannattaa oppia Piilaakson tavat tehdä liiketoimintaa. Helgason korostaa verkostojen merkitystä ja sitä, että ainoastaan nopeimmin oppivat ja kehittyvät voittavat.

– Panosta tuotteeseesi ja palveluusi, mitä se sitten onkaan. Nykymaailmassa ja etenkin tulevaisuudessa voittaja saa kaiken tai ainakin lähes kaiken. Tällöin tuote ja nopeus ratkaisevat. Voittaja on siis se, joka oppii ja kehittyy sekä kehittää nopeimmin. Panosta siis täysillä, koska kakkoseksi jäävälle ei ole juuri mitään tarjolla.

Suomi liittyy yllättävän keskeisesti Unityyn ja Helgasoniin. Keväällä 2014 Unity hankki itselleen suomalaisen pelimarkkinointiyrityksen Applifierin. Suomessa Unity keskittyy edelleen pelien mainosbisnekseen ja grafiikkateknologiaan.

Syksyllä 2014 Helgason luopui Unityn toimitusjohtajuudesta. Uudeksi toimitusjohtajaksi nousi Unitya edelleen luotsaava videopelijätti EA:n entinen toimitusjohtaja John Riccitiello. Tähänkin tarinaan liittyy Suomi. Siitä voit lukea tarkemmin ensi viikon jälkeen ilmestyvästä Yrittäjä-lehdestä.

Suomella on mahdollisuus menestyä

Helgasonin mielestä Suomella ja suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet menestyä nyt sekä tulevina vuosina siinä teknologisessa kilpajuoksussa, jota maailmassamme tällä hetkellä juostaan.

– Kunnioitan suomalaista peliteknologiaosaamista ja ylipäätään suomalaista teknologiaekosysteemiä. Lisäksi pidän suomalaisesta mentaliteetista, etenkin pakanamaisuudestanne. Olen viettänyt täällä paljon aikaa ja tunnen suomalaisia.

Helgasonin mielestä Suomesta löytyy yrittämisen ja tekemisen meininkiä enemmän kuin muista Pohjoismaista.

– Suomalaiset tekevät kovasti töitä. Täällä on todella hyvin koulutettuja ja osaavia ihmisiä. Sitoudutte ja kunnioitatte tietoa. Lisäksi teillä on juuri sopiva määrä hulluutta. Nämä ovat kaikenlaiselle yrittäjyydelle hyviä lähtökohtia.

Taru Jussila

Helgasonin haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan Yrittäjä-lehden vuoden viimeisessä numerossa 15.12.2016. Lehden voi tilata täältä tai lähettämällä viestin TILAUS numeroon 050 9022 225. Vuoden lehdet maksavat 54 euroa.