Etsi

Raha

Onko sinulla näitä Sammon osakekirjoja? Vie ne pian pankkiin

Jos sinun, yrityksesi tai esimerkiksi perikunnan laatikoiden kätköissä on näitä Sammon paperisia osakekirjoja, vie ne pian pankkiin. Ne ovat arvokkaita ja voivat vanhentua jo ensi huhtikuussa. Sammon asiakaspalvelu ja Helsingin käräjäoikeus ovat ruuhkaantuneet kyseisten osakkeiden vuoksi.

Onko sinulla näitä Sammon osakekirjoja? Vie ne pian pankkiin

 

Sampo Oyj lähetti marraskuun alussa kirjeen noin 75 000 suomalaiselle yksityishenkilölle. Heidät on merkitty vakuutusyhtiön osakekirjan omistajiksi 12.9.1997 päivättyyn osakasluetteloon, mutta he eivät ole vielä siirtäneet osakkeitaan sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään.

Sampo listautui pörssiin 1988. Sammon vakuutuksenottajat saivat silloin tämän jutun kuvassa olevan kaltaisia yhtiön paperisia osakekirjoja.

Tyypillisin vakuutuksenottajille jaettu määrä oli kaksi osaketta, mikä vastaa osakesplittausten jälkeen neljääkymmentä nykyistä Sammon osaketta. Tämänhetkisillä osakekurssilla niiden arvo on vajaat 1700 euroa.

Kirjeet eivät menneet yrityksille

Sammon muistutuskirjeet ovat menneet vain yksityisille vakuutuksenottajille, ei yrityksille.

Kuinka monen yrityksen nimissä sitten on noita vanhoja osakkeita?

– Yhteisömuotoisia osakkeenomistajia on tuhansia, sanoo Sammon viestintäpäällikkö Maria Silander.

Yrityksille kirjeitä ei lähtenyt. Miksi?

–Meillä ei ole olemassa yhdenmukaista tunnusta, jolla voitaisiin 12.9.1997 päivätystä osakasrekisteristämme yksilöidä yrityksiä ja yhteisöjä näin pitkän ajan päästä.

– Arvelen, että yrityksissä on oltu tässä sillä tavalla valveutuneita, että asia on huolehdittu aika päivää sitten ja osakkeet on siirretty arvo-osuustilille, Silander sanoi pari viikkoa sitten, kun Yrittäjäsanomat kysyi asiasta edellisen kerran.

– Ihmettelen, miksi yrittäjille ei ole lähetetty kirjeitä. Tässä voi siirtyä monen yrittäjän kannalta aivan huomattava varallisuus yrityksiltä Sammolle, kun asiasta ei ole ehkä ollut yrittäjillä tietoa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Nyt jokaisen yrittäjän kannattaa huolella ja nopeasti selvittää, onko osakekirja jossakin kaapin kätköissä, Pentikäinen muistuttaa.

Sammon asiakaspalvelu on ruuhkautunut parinkymmenen työntekijän lisäämisestä huolimatta, sillä sinne on tullut tähän mennessä jo lähes 20000 yhteydenottoa paperisiin osakkeisiin ja kadonneiden osakekirjojen kuoletusprosessiin liittyen.

Yrittäjäsanomien tietojen mukaan moni Sammon osakkeenomistaja on ollut yhteydessä myös Finanssivalvontaan asiasta.

Osakekirjat vanhenevat yhtiökokouksen jälkeen?

Sammon paperisia osakekirjoja oli marraskuun alussa ”kateissa” eli kirjaamatta arvo-osuustileille lähes seitsemän miljoonaa kappaletta. Nykykurssilla mitaten niiden arvo on lähes 300 miljoonaa euroa.

- Koska Sampo ei ole lähettänyt yrityksille asiaa koskevaa muistutuskirjettä, on aito mahdollisuus, etteivät yritykset tiedä osakekirjojen vanhentumisesta ja siitä, miten niiden tulisi toimia säilyttääkseen oikeutensa. Olisi perusteltua, että asiasta tiedotettaisiin suoraan yrityksiin, sanoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

Jos paperisia osakekirjojaan ei siirrä arvo-osuustilille tai käynnistä kadonneiden osakekirjojen kuoletusprosessia (selitys prosessista jutun lopulla) ja esitä pankissa vaadetta osakkeiden siirrosta arvo-osuustilille 27.4.2017 mennessä, voi menettää oikeuden osakkeisiin ja osinkoihin Sammon yhtiökokouksen jälkeen. Näin tapahtuu, jos siellä päätetään vanhojen, arvo-osuustilille kirjaamattomien osakkeiden osakeoikeuksien menettämisestä.

Tällaista esitystä ei ole ainakaan vielä kukaan osakkeenomistaja tehnyt.

Toimi näin

Sammon asiakaspalvelu on ruuhkautunut lähes 20000 yhteydenotosta. Yhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä, jos paperiset osakekirjat ovat tallella. Riittää kun menee omaan pankkiin ja rekisteröi osakkeet sähköiselle arvo-osuustilille.

Kun osakkeet on kirjattu arvo-osuustilille, osakkeenomistaja voi saada takautuvasti osinkoja kolmelta vuodelta. Osingot saadakseen osakkeet pitää kirjata arvo-osuustilille.

Jos olet kadottanut osakekirjat

Tilanne menee hankalaksi silloin, jos tietää omistavansa kyseiset osakkeet, mutta on kadottanut osakekirjat. Ainoa vaihtoehto silloin on käynnistää virallinen, kuukausia kestävä prosessi käräjäoikeuden kautta.

Tämän ns. kuolettamisprosessin kanssa on jo kiire. Alun perin näytti siltä, että jos mielii saada prosessin tehtyä ennen Sammon huhtikuun lopun yhtiökokousta, hakemus olisi pitänyt jättää käräjäoikeuteen 14.12.2016 klo 16.15 mennessä.

Sammon keskiviikkona päivittämien ohjeiden mukaan on kuoletushakemus jätettävä käräjäoikeuteen ja vaadeomistuksen kirjaamiseksi arvo-osuustilille esitettävä pankissa 27.4.2017  klo 14 mennessä. Katso ohjeet täältä

 Osakeoikeuksien menettämisestä ei välttämättä tehdä päätöstä ensi huhtikuun yhtiökokouksessa.

Helsingin Sanomien mukaan Helsingin käräjäoikeus on tukkeutunut Sammon paperiosakkeen kuoletuksista. Käräjäoikeuteen saapuu toistasataa kuolettamishakemusta päivittäin.

Ilmoitus kadonneen osakekirjan kuolettamisesta pitää olla esillä Virallisessa lehdessä. Jos kolmen kuukauden kuluessa kukaan ei vastusta kuoletusta, käräjäoikeus vahvistaa kuoletuksen. Tämän jälkeen osakkeet voi siirtää sähköiselle arvo-osuustilille, kun Sampo on vielä antanut leiman käräjäoikeuden asiakirjaan.

Kuoletusprosessin käynnistämiseksi tarvitaan rekisteriote, jonka saa Sammon osakaspalveluista. Sammon nettisivuilla ohjeistetaan olemaan yhteydessä ensisijaisesti sähköpostitse: , koska puhelinpalvelu (010 516 0051) on ruuhkautunut. Tarkat ohjeet löytyvät Sammon sivuilta.

Jari Lammassaari