Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Huolestuneet yrittäjät: PRH:n paperilomakkeessa on identiteettivarkauden riski

Yrittajat.fi:ssä kerrottiin pari viikkoa sitten tapauksesta, jossa huijari muutti rakennusalan yrityksen tiedot PRH:n paperisella muutosilmoituslomakkeella. Huijari väärensi eristysfirman yrittäjän allekirjoituksen. Juttu on saanut monet huolestuneet ja vihastuneet yrittäjät kommentoimaan ja ottamaan yhteyttä Yrittäjäsanomien toimitukseen.

Yhteyttä ottaneiden yrittäjien yksiselitteinen viesti viranomaisille on se, että nykyisen kaltainen muutosilmoitusten tekeminen paperilla ei voi jatkua. Nykyinen menettely aiheuttaa yrittäjien mukaan suuren riskin identiteettivarkauksiin.

Pahimmillaan nopea rikollinen voi tyhjentää firman pankkitilin tai tilata yrityksen nimissä läjäpäin tavaraa. Monikaan yrittäjä ei ole suojautunut tilaamalla yrityksensä tietojen seuranta- tai hälytyspalvelun tai ns. rekisteröintikiellon.

– Ohje on tilata palvelu PAPERILOMAKKEELLA! Eli suojaa itsesi paperilomakehuijaukselta paperilomakkeella?? Miten tämän nyt muotoilisi... kommentoi pohjalainen yrittäjä Jarmo Hellman Suomen Yrittäjien facebook-sivulla.

 – Mitä ideaa on tehdä seurantalomake? Seurantalomake tehdään aivan samalla tavalla tulostamalla se paperille ja allekirjoittamalla sekä lähettämällä kirjeenä PRH:hon, joka ei tarkasta mitään!

Eli ensin muutetaan tiedottaminen uuteen osoitteeseen, ja sitten muutetaan kaikki muut tiedot. On ihan sama paljonko PRH sen jälkeen lähettää tietoa, se ei kuitenkaan tule yrittäjän tietoon, epäilee Cru Powerin toimitusjohtaja Christer Dahlström.

– Yrittäjä ei myöskään ole se taho, jonka pitäisi seurata tätä, vaan viranomaisen pitää varmistaa, että tiedot ovat oikeat, tämä ei voi olla ylivoimainen tehtävä, kommentoi Christer Dahlström.

 – Itselläni on omistusta kolmessa yrityksessä, joista yhdessä kävi vastaava tietojen väärentäminen rikollisin keinoin tammikuussa 2016. Asiasta tehtiin rikosilmoitus ja tekijä on jo tuomittukin, kertoo nimettömänä pysyttelevä yrittäjä Keski-Suomesta.

Tekijä ei onneksi ehtinyt saada suurta vahinkoa aikaan.

PRH:n ohjeet: Näin suojaudut

Yrittäjä sai Patentti- ja rekisterihallituksesta ohjeita suojautumisesta PRH:n Virre-tietopalveluun liitetyllä hälytyspalvelulla.

Katso ohjeet hälytyspalvelusta täältä. Katso PRH:n tiedote identiteettivarkauksista täältä.

 PRH:sta annettiin yrittäjälle myös neuvo suojautua yrityksen tietojen muuttamiselta näin:

”Toinen mahdollisuus on lähettää huomautus, jossa rekisteriviranomaista pyydetään ottamaan yhteyttä tiettyyn henkilöön ennen kuin yhtiön ilmoituksia saadaan rekisteröidä.

Huomautus kirjataan vireillä olevaksi asiaksi niin sanottuna protestikirjelmänä, ja myöhemmin vireille tulevia ilmoituksia käsiteltäessä protestikirjelmän johdosta otetaan aina yhteyttä yhtiöön. Näin olettekin tässä tapauksessa toiminut ja ennen jokaisen muutosilmoituksen rekisteröimistä pyydetään toimitusjohtajan lupa tietojen muuttamiseen.”

"Firman pankkitili tyhjennettiin"

Myös toimitusjohtaja-yrittäjänainen on huolestunut identiteettivarkauksista:

– Itse tiedän varmuudella yhden, jossa PRH:lle käveltiin sisään ja väärillä henkkareilla vaihdettiin firman omistajuus ja sitten käveltiin pankkiin tekemään tilioikeusmuutoksia. Sen lisäksi tiedän varmuudella toisen, jossa tätä oli yritetty.

– Firman toinen pankkitili tyhjennettiin, mutta toisessa pankissa sitten soitettiin paikalliskonttoriin, että onko tämä ihan ok. Tavaraa oli tilattu yrityksen laskuun operaattoreilta, kun omistajatiedot oli muutettu. Tulivat ilmi muutama kuukausi myöhemmin, kun laskuja ruvettiin perkaamaan, naisyrittäjä kertoo.

Hänen mukaansa PRH ei kanna vastuuta asiassa ja sen ilmoituspalvelu on viiveellinen:

– Se lähettää 1–2 päivän ajossa niitä tietoja tehdyistä muutoksista, eli se ei ole todellakaan keino suojautua tilintyhjennyskeikoilta, naistoimitusjohtaja huomauttaa.

Suomen Yrittäjät: kaupparekisteripalvelut sähköisiksi

Suomen Yrittäjät taistelee identiteettivarkauksia vastaan sekä tiedottamisella, neuvonnalla että osallistumalla asiaa koskeviin lainsäädäntöhankkeisiin.

– Varkauden kohteeksi voi joutua kuka tahansa – yksinyrittäjä tai suurempi yhtiö. On selvää, että yksikin tapaus on liikaa, sanoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä ollaan uudistamassa kaupparekisterilakia ja –palveluita. Suomen Yrittäjät on aktiivisesti mukana tässä hankkeessa ja työryhmässä.

– Työryhmä pohtii parhaillaan sitä, tulisiko paperilla tapahtuvasta ilmoittelusta luopua tulevaisuudessa kokonaan. Suomen Yrittäjien kanta on selvä: identiteettivarkauksien ehkäisemiseksi ja palveluiden hintojen laskemiseksi kannatamme kaupparekisteripalveluiden sähköistämistä. Viesti kentältä on myös selvä: tälle muutokselle on tarvetta, lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.

Jari Lammassaari