Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Lignell & Piispasen toimitusjohtaja: Aiomme reagoida Vana Tallinnin valintaan Suomen juhlajuomaksi

Monet yrittäjät ovat raivostuneet virolaisen Vana Tallinn -liköörin valinnasta satavuotiaan Suomen juhlajuomaksi. Keskustelu Suomen Yrittäjien facebook-sivuilla on käynyt kiivaana. Suomen vanhimman liköörin valmistaja, Lignell & Piispanen puolestaan on saanut todella paljon yhteydenottoja sekä pyyntöjä reagoida Alkon valinnan vuoksi.

– Tämä on hämmentävää, kommentoi Alkon päätöstä diplomaattisesti kuopiolaisen Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Harri Nylund.

Hänen johtamansa yrityksen Mesimarjalikööri on vanhempi kuin Suomen itsenäisyys. Likööriä alettiin valmistaa jo 1882. Heiltä löytyy myös muita marjoista makunsa saavia likööreitä, esimerkiksi lakan, vadelman ja puolukan makuisina. Ja muitakin liköörinvalmistajia Suomessa on.

– Meille on tullut paljon yhteydenottoja ja kannustusta kuluttajilta sekä yrityksiltä sen jälkeen, kun uutisoitiin Vana Tallinnin valinnasta Suomen juhlajuomaksi. Meitä on myös pyydetty reagoimaan asiaan jotenkin, Harri Nylund kertoo.

– Ja aiomme myös reagoida. Tulemme tarjoamaan tuotteita, jotka on puettu Suomi 100 –teeman mukaisesti, Nylund lupaa.

Lignell & Piispasen liköörit käyvät hyvin kaupaksi ulkomailla. Vientiin menee tuotannosta jo 40 prosenttia. Esimerkiksi Aasiassa arvostetaan Suomen puhtaasta luonnosta ja marjoista arominsa saavia liköörejä ja muita alkoholijuomia.

”Olisi pitänyt järjestää kutsukilpailu suomalaisille”

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin hämmästelee myös Alkon päätöstä:

– Erikoiselta näyttää. Tässä ei ole ainakaan lainsäädännöllisiä syitä moiseen valintaan. Ei Alkon tällaisessa asiassa tarvitse ajatella hankintalakia, tässä on nyt kyse vapaaehtoisesta kilpailutuksesta, Grekin toteaa.

– Kun on kyse Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta olisi ollut perusteet järjestää kutsukilpailu vain suomalaisille liköörin valmistajille, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin sanoo.

Virolaisen liköörin valinta 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi on hämmästyttänyt myös poliitikoista koostuvaa Alkon hallintoneuvostoa. Seuraava neuvoston kokous on joulukuun puolivälissä ja siellä aiotaan keskustella virolaisen liköörin valinnasta.

Jari Lammassaari