Etsi

Kunta

Palvelusetelit valmistavat yrittäjiä ja kuntalaisia tulevaan

Kunnat voivat totuttaa kuntalaisia palvelusetelien avulla jo nyt vuonna 2019 voimaan tulevaan valinnanvapausmalliin. Seteleiden käytöstä hyötyvät myös paikalliset yrittäjät.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitaminen siirtyy kunnilta maakunnille vuonna 2019.

– Tällä hetkellä tehtävä on kuitenkin vielä kuntien vastuulla, ja ensi vuoden kuntavaalien jälkeenkin vuosina 2017 ja 2018 kunnat vastaavat yhä palveluiden järjestämisestä, muistuttaa Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama.

Hänen mukaansa kuntien kannattaisikin ottaa käyttöön mahdollisimman nopeasti jo parhaillaan elettävän välivaiheen aikana uusia palveluseteleitä ja käyttää olemassa olevia palveluseteleitä entistä aktiivisemmin.

Niiden käytössä on nimittäin Kallaman mukaan selviä hyötyjä, jotka valmistavat kuntia ja paikallisia yrittäjiä tulevaan.

Palvelusetelien avulla kunnat voivat vahvistaa alueen yrittäjiä ja kuntiin saattaa syntyä myös uusia yrityksiä. Vähitellen alueen asukkaat oppivat käyttämään niiden palveluita sekä valinnanvapautta.

– Siten kuntiin ei myöskään voi tulla ulkopuolelta niin helposti kilpailijaa, joka ottaisi koko markkinan haltuun, kun paikalliset toimijat ovat jo siellä, Kallama arvioi.

Palveluseteleiden suosio on kasvanut joka vuosi. Sosiaalialan julkaisemien vuoden 2015 ennakkotietojen mukaan palvelusetelien käyttö on kasvanut vuodesta 2014 yhteensä 47 prosenttia. Palveluseteliostoja oli viime vuonna yhteensä 219 miljoonaa euroa.

Palvelusetelipalkinto Vaasaan

Vaasan kaupungin sosiaalityö ja perhepalvelut -yksikkö on voittanut Vuoden palveluseteliteko 2016 -kunniamaininnan.

Sen henkilökohtaisen avun palveluseteli valittiin voittajaksi, koska se helpottaa tuen tarvitsijan arkea. Palvelun avulla vammaiset henkilöt voivat hankkia mieluisan avustajan suoraan palveluntuottajalta.

– Vuoden palveluseteliteko -kunniamaininnalla haluamme nostaa esille merkittävää käytännön työtä tekeviä henkilöitä ja tahoja, sekä innovatiivisia tapoja käyttää palveluseteliä. Kun sote-uudistus on päivän puheenaihe, on hyvä muistaa, että palvelusetelillä valinnanvapautta on ollut mahdollista tarjota sote-palveluissa jo vuodesta 2009. Palveluseteli on helppo ratkaisu kuntalaisen osallisuuden lisäämiseksi. Palveluita tarvitseva saa itse valita mistä avun hankkii. Seteli tukee myös kuntien elinvoimaisuutta, koska iso osa palveluita tuottavista yrityksistä on pienyrityksiä, palveluseteliasiantuntija Kari Bagge kertoo.

Palkinto jaetaan voisittain taholle, joka kehittää sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelusetelitoimintaa. Kriteerinä on myös se, että taho luo helposti monistettavia käytäntöjä, jotka helpottavat palveluiden saatavuutta sekä valinnanvapautta.

– Vaasassa on ennakkoluulottomasti otettu palveluseteli käyttöön uudella tavalla. Sähköinen seteli toimii henkilölle jatkuvana tilinä, joka muistuttaa henkilökohtaista budjettia. Tästä kokemuksesta kannattaisi ottaa digitaalisoinnin vinkit käyttöön tulevan valinnanvapauden valmistelussa, arvioi raatiin kuulunut SY:n Susanna Kallama.

 

Silja Eisto