Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Nämä yrittäjät aloittavat jouluvalmistelut jo syyskuussa

Joulupukki tonttuineen tekee parhaillaan pitkää päivää, jotta kaikki olisi valmista jouluksi. Yrittäjillekin joulu merkitsee kiireitä ja vilkasta kauppaa. Osa heistä aloittaa jouluvalmistelut jo heti elokuun taituttua.

Maailman pohjoisimmaksi suklaapuodiksi itseään kuvailevalle Choco Delille joulu on tärkeä sesonki.

– Ennen joulua tulee enemmän vietettyä aikaa töissä kuin kotona. Joulukuu vastaa meilläkin melkein kolmen kuukauden myyntiä, kertoo Rovaniemellä toimivan Choco Delin yrittäjä Jouko Rajanen.

Myyntiä vauhdittavat myös lomailemaan saapuvat turistit. Ulkomaalaiset ovat erityisen kiinnostuneita suomalaisista raaka-aineista, ja heille maistuvat niin Lapin marjat kuin erikoisemmat maut, kuten savuporosuklaa.

Uusien tuotteiden suunnitteleminen kuuluukin olennaisesti suklaan valmistajan työhön. Kun perusmaut ja -tiedot ovat hallussa, uutuuksia syntyy vauhdikkaasti – niitä tehdään yrityksessä joka viikko. Siten työstä ei tule peruspuuroa, vaan mieli pysyy virkeänä, Rajanen kertoo. Suklaassa häntä viehättääkin sen vaikeus.

– Kaikki osaavat tehdä ruokaa, mutta harva suklaata. Koskaan ei tiedä, onko onnistunut vai ei ennen kuin kumoaa valmiin tavaran ja katsoo, että niissä on varmasti kiillot kohdillaan, maalit kiinni ja maku kohdillaan.

Elinvoimaa maalta

Pirkanmaalla Ylöjärvellä sijaitseva Suojärven Suklaatila näyttää puolestaan, miten maatilayritys voi uudistaa tuotantosuuntansa onnistuneesti.

– Maatila on mahdollisuuksien tila. Yleensä on fyysistä tilaa käytettävissä ja edellytykset kehittää monimuotoista liiketoimintaa. Kyllä siinä on hyvät mahdollisuudet lähteä tekemään mitä vaan. Meillä valinta oli suklaa, kertoo Suklaatilan toimitusjohtaja Tomi Järvenpää.

Yrittäjäpariskunta uudisti vanhan navetan suklaan valmistustilaksi, ja nykyään Katja Järvenpää valmistaa siellä monenlaisia herkkuja. Volyymeissä ja tuotantokapasiteetissa he eivät kilpaile suurten yritysten kanssa, vaan yritys luottaa erikoistumiseen ja omiin verkostoihin.

Suklaatilan toiminta-ajatus onkin alusta lähtien ollut työskennellä yhdessä toisten pienvalmistajien kanssa. Suklaan maustamisen raaka-aineita yrittäjäpariskunta hankkii lähituottajilta, ja tuotteiden jälleenmyyjät ovat pääosin pieniä yrityksiä.

 

Lue lisää kotimaisista suklaanvalmistajista 15.12. ilmestyvästä Yrittäjä-lehdestä!

 

Kuva: Rami Marjamäki

Teksti: Silja Eisto