Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Ota huomioon verotus yrityslahjaa valitessa – Näin onnistut

Lahjat vaihtavat omistajaa ahkeraan näin joulun alla myös yritysmaailmassa. Lahjan antajan kannattaa huomioida sopivaa lahjaa valitessa myös verotus.

Lahjakortti henkilökunnalle? Joulujuotavaa asiakkaille ja yhteistyökumppaneille?

Vaikka yrityslahjat vaihtuvatkin usein kahden tahon välillä, ne kiinnostavat myös verottajaa. Yrityslahjan hankinta kannattaakin aloittaa määrittämällä, kuka on lahjan saaja.

– Verotukseen vaikuttaa se, annetaanko lahja työntekijälle vai yhteistyökumppanille. Henkilökunnan joululahjat ovat yrityksen tuloverotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia, kun taas yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kohdalla vähennyskelpoisuus riippuu lahjan koosta ja laadusta, kertoo taloushallinnon palveluihin erikoistuneen Accountorin yrityslakimies Anton Meriluoto.

Myös sillä on väliä, onko kyseessä edustus- vai mainoslahja. Mainoslahjoihin lukeutuvat arvoltaan pienet massalahjat, kuten yrityksen logolla varustetut avaimenperät.

– Mainoslahjan tunnusmerkkinä on vähäisen arvon lisäksi se, että se annetaan samanaikaisesti ja samanlaisena usealle eri vastaanottajalle. Mainoslahja voi olla esimerkiksi yrityksen oma tuote, Meriluoto selventää.

Edustuslahjan tunnistaa puolestaan siitä, että se on selvästi yksilöidympi lahja.

– Viskipullot tai vastaavat lasketaan edustuslahjoiksi. Joululahjoina jaetut mainoslahjat tulevat yritykselle edustuslahjoja halvemmaksi, sillä ne ovat tuloverotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia. Edustuslahjat ovat tuloverotuksessa vain osittain vähennyskelpoisia ja ALV:n osalta kokonaan vähennyskelvottomia, vertaa Meriluoto.

Työntekijän joululahja on veroton, kunhan se ei ole rahaa

Lähtökohtaisesti työnantajan työntekijöilleen antamat lahjat ja palkkiot ovat verottajan kannalta ansiotuloa, josta lahjan saaja maksaa ansiotuloveroa. Merkkipäivän kunniaksi annetut lahjat tai muut kaikkien työntekijöiden saamat vähäiset lahjat eivät kuulu kuitenkaan ansiotuloverotuksen piiriin. Niitä ovat myös joululahjat.

– Työntekijöiden joululahjoja pidetään yleensä vähäisinä lahjoina, joita ei erikseen veroteta. Kun lahjakäytäntö koskee koko henkilökuntaa eikä lahjan arvo ylitä sataa euroa, ei verottaja näe tätä verotettavana tulona, kertoo Meriluoto.

Työntekijöille annettava veroton joululahja ei saa olla rahaa tai siihen verrattavissa olevaa tuloa. Meriluodon mukaan työntekijöille annettavan joululahjan tuleekin olla esine tai lahjakortti, jolla saa jonkin tietyn esineen.

– Lahjakortti, jolla saatavaa esinettä ei ole yksilöity, on verottajan silmissä verotettavaa tuloa, hän muistuttaa.

Verottaja tulkitsee myös osakkeet helposti rahaksi muutettaviksi lahjoiksi ja pitää niitä veronalaisena tulona.

 

Silja Eisto