Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Talous

Työntekijöitä ei löydy – Ala pelkää työvoimapulan heikentävän kasvua

Ravintoloiden vuosi on ollut hyvä. Nopeinta liikevaihdon kasvu on ollut pikaruokaravintoloissa.

Yritysten myynti kasvoi tammi-syyskuussa 3,5 prosenttia. MaRan tekemän kyselyn mukaan alan kasvu jatkuu ripeänä myös seuraavina vuosina: alan yritykset ennustavat liikevaihdon kasvavan nykyisestä jopa viidenneksellä vuoteen 2020 mennessä. Ravintoloiden rekrytointivaikeudet hidastavat kuitenkin alan kasvumahdollisuuksia.

Kasvu on ollut nopeinta pikaruokaravintoloissa. Myös anniskeluravintoloiden myynti kasvoi, sillä ruuan myynti on lisääntynyt ja alkoholin anniskelumyynnin lasku on pysähtynyt.

MaRan mukaan matkustajatuonti ja alkoholin vähittäismyynnin kasvu jarruttavat kuitenkin anniskelumyynnin kasvunäkymiä. Kaupan aukioloaikojen laajentuminen vähensi liikenneasemien kauppa- ja ravintolamyyntiä.

Sekä kotimaisten että ulkomaisten yöpymisten määrä lisääntyi vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä. Ulkomaiset ja kotimaiset yöpymiset kasvoivat molemmat 1,9 prosenttia. Ulkomaiset yöpymiset ilman venäläisiä kasvoivat tammi-syyskuussa yli viisi prosenttia.

Kovia liikevaihto-odotuksia – Työvoimaa ei löydy

MaRan jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan matkailu- ja ravintola-alan kasvu jatkuu ripeänä. Yritykset arvioivat liikevaihdon kasvavan vuoteen 2020 mennessä noin 20 prosenttia.

Investointeja tehdään vähintään 0,5 miljardilla eurolla, ja yli 90 prosenttia yrityksistä arvioi palkkaavansa lisää työvoimaa vuoteen 2020 mennessä.

Ravintolat ovat kokeneet kuitenkin rekrytointivaikeuksia.

– Yli 60 prosentilla kyselyyn vastanneista yrityksistä on jo tällä hetkellä vaikeuksia löytää työntekijöitä avoimiin toimiin. Ylivoimaisesti suurimmat esteet avoimien paikkojen täyttymiseen ovat hakijoiden puute tai hakijoiden puutteellinen ammattitaito, MaRa tiedottaa.

– Työikäisen väestön määrän supistuminen ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat tulevat hidastamaan mara-alan kasvua. Työnteosta pitää tehdä kotiin jäämistä kannattavampaa, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

 

Riikka Koskenranta