Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

”Kollegoille erittäin kaupallista joulua!” – Terveisiä joulutorien yrittäjiltä

Yrittäjäsanomat kävi tapaamassa yrittäjiä Helsingin Tuomaan markkinoilla ja kysyi Saksan joulutoreilla toimivan suomalaisyrityksen kuulumisia. KATSO MYÖS VIDEO!

Helsingin Senaatintori on täyttynyt joulukuun ajaksi pienistä mökeistä. Ilmassa leijailevat glögin ja joululeivonnaisten tuoksut, ja joululaulut tervehtivät joulutorille saapujaa.

Torilla on yhteensä 133 kojua, ja tori on kerännyt monen alan yrittäjiä ympäri Suomea. Eräässä kojussa seppä takoo rautaa. Toisessa mökissä mies neuloo pipoa.

Myynnissä on kotimaista designia, hunajaa, suklaata, käsitöitä, karjalanpiirakoita, lihaa, kalakukkoja, pieniä tonttuja, koruja.


Varsinkin liperiläisen Kotileipomo Anna-Liisa Sorsan kojulla käy kova kuhina. Helsinkiläiset ovat innostuneet erityisesti ohrapiirakoista, ja ne olivat jo päässeet loppumaan hetkellisesti. Koju oli saanut myös pohjoiskarjalaiset liikkeelle.

– Täällä on käynyt myös paljon liperiläisiä, kertovat kojulla myyvät Emma Kalliomaa ja Aleksandra Reskalenko.

Leipomo on myös hyvä esimerkki siitä, miten osa joulutoreilla edustettuina olevista yrityksistä on palkannut toreille myyjiä, kun yrittäjä itse tekee töitä kotipaikassaan.

Yrittäjä Anna-Liisa Karpathakis valmistaa Liperissä karjalanpiirakoita, ja ne saapuvat torille raakapakasteena. Kojulla on uuni, jossa piirakat paistuvat, ja herkulliset tuoksut pääsevät valloilleen, kun luukun avaa. Karjalanpiirakat, sultsinat ja rönttöset käyvät hyvin kaupaksi.

Yrityksellä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa oma koju Tuomaan markkinoilla. Jo aiemminkin sen tuotteita on kuitenkin toreilla myyty.

Tuttu tonttu ikkunalaudalla

Sirkka-tonttuja valmistava Kewe oy on puolestaan jo perinteinen torikävijä. Se on valmistanut pieniä tonttuja yli 40 vuoden ajan. Sen tontut koristavatkin useaa suomalaista kotia joulun alla.

Joka vuosi yritys valmistaa vuoden tontun, ja innokkaimmat keräävät niitä vuosittain. Tänä vuonna tonttuerikoisuutena ovat omenaa kannattelevat tonttutytöt ja -pojat.

Laaja tonttujoukkue kerää tasaisesti kiinnostuneita katselemaan. Kojulla sukulaisyrittäjäänsä auttavan Anitta von Wendtin mukaan kauppa on käynyt hyvin.

Yleisön toiveesta yritys on myös toteuttanut pienen taalainmaanhevosella ratsastavan tontun. Ja onpa osa tontuista päätynyt myös lumilapion kanssa lumitöihin.

Tori on oma yhteisönsä

Suomen Herkkukaupalla on puolestaan takana kuutisen vuotta joulutoreilla myyntiä. Siinä ajassa oppii jo tuntemaan toiset toreja kiertävät yritykset. – Tämä on oma pieni yhteisönsä, kertoo Oulusta torille saapunut yrittäjä Jaakko Päätalo.

Tänä vuonna noin puolet Tuomaan markkinoiden kojujen yrittäjistä on Päätalolle jo ennestään tuttuja. Toista yrittäjää autetaan, jos apua tarvitaan. Ja kiertääpä torilla myös joitain tuttuja asiakkaitakin.

 

 

Suomen Herkkukauppa myy suomalaisyritysten herkkuja, kuten graavilohta, poroa ja glögiä. Joulukausi on yritykselle taloudellisesti merkittävä. – Kollegoille ja kauppiaille erittäin kaupallista joulua! Toivottavasti kaikki nauttivat jouluna kaupanteosta.

Tänä vuonna yritys lähti mukaan myös Saksan joulutoreille. Myynnissä on kalatuotteita, ja kausi osoittaa, aikooko yritys jatkaa tuotteiden vientiä myös jatkossa ulkomaille.

Suomi näkyy myös Saksan joulutoreilla

Kalevala Spirit tekee Saksan joulutoreilla työtä Suomen tunnettavuuden eteen. Suomalaisyritys on toiminut saksalaisilla joulutoreilla jo 20 vuoden ajan.

Saksa on osoittautunut hyväksi kohteeksi, sillä sen talous on Kalevala Spirit Oy Ltd:n perustajan Maire Härkönen-Schwabin mukaan vahva ja saksalaiset ovat kiinnostuneet erityisesti pohjoismaisesta kulttuurista ja tuotteista.

Tänä vuonna se myy suomalaisten yritysten tuotteita neljässä kaupungissa: Leipzigissa, Düsseldorfissa, Hannoverissa ja Stuttgartissa.

Vuosittain noin 50 yritystä toimittaa sille tuotteitaan. Myydyin tuote on Valamon Viiniherman Oy:n Uudessa-Valamossa valmistama glögi. Kakkossijalle kipuaa loimutettu lohi.

– Vuoden 2016 joulutorikausi on ollut todella kiireinen ja täynnä uusia kokeiluja! Haluamme joka vuosi yllättää asiakkaamme ja samalla näyttää Suomesta parhaita paloja. Esimerkiksi kiiminkiläinen Eräkämppä-yritys rakensi Leipzigin Suomalaiseen Joulukylään puusaunan ja Isokyrön Kyrö Distillery Companyn palkittua Napue-Giniä myydään omassa suomalaisessa Gin-baarissa jokaisessa joulukylässämme suurella menestyksellä. 

 

Silja Eisto