Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Kaksi yrittäjää, yhteiset työntekijät: Malli hyödyttää kaikkia osapuolia

Loviisan satamassa kaksi yrittäjää hyödyntävät samoja työntekijöitä. Mallista on ollut hyötyä kaikille osapuolille.

Loviisan satamassa työvoimantarve vaihtelee päiväkohtaisesti. Kuormavirta ei ole tasaista eikä viikot ole samanlaisia.

Sataman toimitusjohtaja Petteri Sammalisto kertoo Loviisan kaupungin tiedotteessa, että porukan pitää olla kuitenkin  käytettävissä, jotta asiakkaita voidaan palvella lupauksen mukaan joutuisasti.

Viereisellä tontilla olevassa Timberpointin puuelementtejä tekevä yrityksessä tarvittiin myös paljon työvoimaa, mutta epäsäännöllisesti.

Timberpointin toimitusjohtaja Marko Suonpää ehdotti Loviisan satamalle poikkeuksellista järjestelyä. Voisivatko työntekijät tulla luppoaikana tekemään puuhommia Timberpointille, hän ehdotti. Tästä lähti liikkeelle poikkeuksellisen yhteistyön malli, josta on ollut hyötyä kaikille osapuolille, niin työntekijöille, kuin kummallekin yritykselle sekä asiakkaille.

– Kun satamassa on hiljaista, voidaan antaa tukea Timberpointille, ja kun me tarvitaan kaikki miehet satamassa, he taas vuorostaan joustavat ja auttavat meitä, kertoo Loviisan sataman toimitusjohtaja Petteri Sammalisto tiedotteessa.

Sammaliston mukaan järjestely tuo edellytykset huomattavasti tehokkaammalle toiminnalle.

Työntekijät innolla mukaan järjestelyyn

– Kaikki lähti liikkeelle vapaaehtoisvoimin. Ajateltiin ensin, että jos saataisiin kymmenen innokasta kokeilemaan toimintaa. Vapaaehtoisia halukkaita ilmoittautui heti yli kolmekymmentä. Kaikkein tärkein motiivi yhteistyölle oli se, että tämän kautta voidaan varmistaa, että työntekijöille on tasaisesti töitä, kuvailee Sammalisto.  

Timberpointin toimitusjohtaja Suonpää kommentoi järjestelyiden sujuneen mutkattomasti.

– Vaikka yritykset ja niiden toiminta ovat täysin erilaisia, on yhteen sopiminen sujunut hyvin. Tietenkin uuden oppimista on paljon, Sammalisto kertoo.

Työntekijät ovat satamaoperaattorin palkkalistoilla. Loviisan satamassa on työssä 70 vakituista työntekijää, joista noin 50 on ahtaajia.

Helsingin satama osti Loviisan sataman vuonna 2016. Lovisa Forwarding & Stevedoring toimii alueella satamaoperaattorina.

Timberpoint tekee suurelementtejä massiivipuusta. Timberpoint alkaa  myös valmistaa raaka-ainetta, CLT-massiivipuuta.