Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Koneet, metsä, kemia... – Pk-yritysten vienti vetää suuryrityksiä paremmin

Koneiden ja laitteiden vienti on hyöytynyt muun muassa meriteollisuuden kasvuohjelmasta, kertoo Suomen Yrittäjien asiantuntija.

Pienten ja keskisuurten yritysten vienti nousi viisi prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Samaan aikaan suurten yritysten vienti on mennyt alaspäin seitsemän prosenttia. Tiedot selviävät Tullin tiedotteesta.

Pk-yritysten isoin kasvu merkittävissä vientituotteissa tapahtui kulkuneuvoissa, jossa nousua viime vuoteen oli jopa 20 prosenttia. 

Viennin kokonaisarvo jakautuu pk-yritysten ja suuryritysten välillä 15-85 prosenttia.

– Pk-sektori menee parempaan suuntaan, mutta osuus ei ole riittävä, sanoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

Yrittäjäjärjestön tavoite on nostaa pk-yritysten viennin osuus noin 30 prosenttiin.

Pk-yritykset jyräsivät merkittävissä vientituotteissa

Viennin tärkeissä tuoteluokissa suurten yritysten heikkous painoi ulkomaankaupan pakkaselle pk-yritysten osuuden kasvusta huolimatta, Tulli kertoo.

Pk-yritysten koneiden ja laitteiden vienti kasvoi kymmenen ja kulkuneuvojen lähes kaksikymmentä prosenttia edellisvuodesta. Samoissa tuoteluokissa suuret yritykset ottivat takkiin. Koneiden ja laitteiden osalta vienti heikkeni viidenneksen ja kulkuneuvojen osalta lähes neljänneksen.

Metsäteollisuuden tuotteiden vienti kasvoi pk-yritysten osalta viisi prosenttia, mutta supistui suurten yritysten osalta saman verran. Pk-yritysten kemianteollisuuden tuotteiden viennin arvo nousi kolme prosenttia, kun suurten yritysten arvo laski kuusi prosenttia.

Viennin tärkeimmissä tuoteluokissa ainoastaan metallien ja metallituotteiden viennin kokonaisarvo kasvoi hieman edellisvuodesta ja tässä suuryritykset päihittivät pienemmät. Isojen yritysten metallien viennin arvo veti kaksi prosenttia edellisvuotta paremmin, kun pk-yrityksillä sakkasi kuusi prosenttia. 

Luvuissa näkyvät Venäjän talous ja kasvuohjelmat

Palmgrenin mukaan pk-kentän vahvuudelle löytyy ainakin kolme selittävää tekijää.

– Venäjällä laskusuhdanteen pohja on saavutettu. Talouden indikaattorit ovat siellä nyt ylöspäin. Palveluviennin merkitys on kasvava ja se vetää. [Vienninedistämisverkosto] Team Finlandilla on 33 kasvuohjelmaa, joissa on mukana 1400 yritystä. Ehkä tämä panostus näkyy konkreettisesti vientiluvuissa.

– Esimerkiksi meriteollisuusohjelma on ollut hyvä. Koneiden ja laitteiden vienti on hyötynyt siitä, Palmgren näkee.

– Suuntaus on ollut pitemmän aikaa tällainen [pk-yritysten vienti vetää isoja paremmin]. Huonot ajat eivät ilmeisesti vaikuta niin paljon pienyrityksiin kuin suuryrityksiin, toteaa Mervi Virtanen Suomen tullista.

 

Juhani Ojalehto