Etsi

Hesburger-Salmela haluaa tehdä bisnestä Iranissa ja Intiassa

Yli 50 vuotta yrittäjänä toiminut Heikki Salmela ei malta jättää työntekoa, vaikka hän täyttää tänään perjantaina 70 vuotta. Päinvastoin, Mr.Hese haluaa laajentaa hampurilaisketjun Iraniin ja Intiaan, kertoo MTV.

Heikki Salmelan ensimmäinen yritys oli grillikioski, jonka hän avasi Naantalissa vuonna 1966. Ensimmäinen oikea hampurilaisravintola Hesburger avattiin Turussa vuonna 1980.

Salmela myi Hesburger-ketjun ja omistamansa hotellit vuonna 1988 lähes 200 miljoonalla markalla (34 miljoonaa euroa) ja osti ketjun takaisin kolme vuotta myöhemmin laman aikaan takaisin 25 miljoonalla (4 miljoonaa euroa).

Hesburgerissa päivittäistä toimintaa pyörittävät nykyään Salmelan pojat Kari ja Marko, mutta:

– Enhän minä ole Hesburgeria hylännyt. Otamme vaimon kanssa kantaa, vaikka ei meille kaikkia ongelmia kerrota. Kahdessa minuutissa näen tietokoneelta kaikkien ravintoloiden myynnit, Salmela kertoo MTV:n haastattelussa.

Baltia, Venäjä, Iran, Intia

Salmelan katse tähyää yhä uusiin maihin, vaikka Hesburger-ketju on kansainvälistynyt voimakkaasti ja kasvussa on koettu ankeitakin aikoja. Virossa he tekivät vuosia tappiota, mutta jatkoivat sitkeästi ja Viro on ollut jo parikymmentä vuotta kannattava. Ukrainassa vastassa oli korruptio, pakasterekka esimerkiksi pysäytettiin rajalle ja siitä vaadittiin lunnaita.

Hesburger panostaa franchising-ajatukseen, eli suurta osaa Hesburger-ravintoloista pyörittävät itsenäiset yrittäjät. Ketjulla oli ravintoloita vuoden 2016 joulukuussa Suomessa 270, Virossa 39, Liettuassa 45, Latviassa 45, Saksassa 3, Venäjällä 33 sekä Bulgariassa yksi. Kaukaisin "Hese" lienee Venäjällä Kamtsatkan niemimaalla.

Hesburger-ketjun palveluksessa on Suomessa kaikkiaan noin 5000 henkilöä ja ulkomailla noin 1000.

Hesburgereiden taustalla olevan Salmelan perheen Burger-In Oy:n liikevaihto oli vuonna 2015 reilut 97 miljoonaa euroa ja liiketulos noin 1,5 miljoonaa. Liikevoittoprosentti on pienentynyt viime vuosina. Vuonna 2011 yhtiö teki vielä reilun 98 miljoonan liikevaihdolla noin 6,5 miljoonan liikevoiton.

Burger-In Oy:n palveluksessa oli vuonna 2015 yhteensä 357 henkilöä. 

Salmelat aikovat perustaa Hesburgerin yhteisyrityksiä uusille markkinoille.

– Iranissa on sopimus, mutta ei vielä yhtään ravintolaa. Intiassa ei ole vielä sopimusta, mutta todennäköisesti se tehdään, Heikki Salmela kertoo MTV:lle.

Kauraa, härkäpapua ja ankeriasmonnia

Intian naudanlihattomille markkinoille Salmelat kehittävät kasvisproteiinituotteita, joiden kysyntä kasvaa nyt myös Suomessa:

– Opiskellaan ja yritetään tehdä uusia asioita kaurasta ja härkäpavuista.

Salmela sanoo MTV:n haastattelussa toimivansa nyt myös yli 200 yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Joukossa on niin it-alan startup-yrityksiä kuin kalanjalostamoja. Viimeksi mainitussa kasvatetaan ankeriasmonneja, joita saatetaan vielä jonakin päivänä nähdä Hesburgereissa.

Lähteet: MTV, Kauppalehti, Taloussanomat, Wikipedia

 

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi