Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Oletko saanut valelaskuja? Näin toimit niiden kanssa

Julkaisemme välipäivinä yrittajat.fi:n vuoden 2016 luetuimpia juttuja uudestaan. Tämä 21. syyskuuta julkaistu juttu huijauslaskuista oli kymmenen luetuimman joukossa.

Suomalaisiin yrityksiin satelee valelaskuja ja muuta harhaanjohtavaa markkinointia. Millaisia erilaisia valelaskujen muotoja nyt on liikkeellä? Miten tunnistat ne ja miten suojaudut niiden seurauksilta?

– Näitä tulee koko ajan. Onneksi tietoisuus harhaanjohtavasta markkinoinnista on lisääntynyt – ja nettisivuillamme Yrittäjän ABC:ssa on perusteelliset ohjeet sen varalta, sanoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

Viime päivinä Suomen Yrittäjiin on otettu yhteyttä harhaanjohtavasta markkinoinnista ja valelaskuista, joita on lähetetty esimerkiksi Office Worldin, European Company Networkin (ECN) ja World Business Searchin (WBS) nimissä.

Esimerkiksi ECN sanoo keräävänsä tietoja eurooppalaiseen yritysrekisteriin. Allekirjoittamalla lomakkeen sitoutuu samalla kolmen vuoden sopimukseen hintaan 995€/vuosi. Tästä kertova teksti on todella pienellä präntillä lomakkeen alareunassa.

Osa harhaanjohtavasta markkinoinnista on suoranaisia valelaskuja, osa laskun muotoon puettuja tarjouksia, jotkut tiedonkeruulomakkeita, jotka ovatkin sopimuksia, jos ne allekirjoittaa.

Myös puhelimitse huijarit saattavat lähestyä. Puhelimessa ei kannata sopia mitään, vaan pyytää lisätietoja sähköpostilla.

– Yrittäjien aluejärjestöistä tulee koko ajan tietoa näistä. Välillä harhaanjohtavaa markkinointia ja valelaskuja suunnattiin erityisesti pieniin yrityksiin. Jos yrittäjä kieltäytyi maksamasta, häntä uhattiin maksuhäiriömerkinnällä. Moni yrittäjä säikähti, Tiina Toivonen kertoo.

Liikkeellä on myös ns. toimitusjohtajahuijauksia, jossa huijarit lähettävät pomon nimissä sähköpostia ja yrittävät saada henkilöstön hoitamaan tilisiirtoja omille tileilleen. Jos toimitus- tai talousjohtajan käyttämä osoite on esimerkiksi '); // -->  , rikolliset ovat saattaneet lähettää huijausviestejä osoitteesta '); // --> .

Lainsäädäntöasioiden päällikkö Toivonen varoittaa uudesta, vaikeasti havaittavasta huijauksen muodosta. Laskukirjeitä on anastettu ilmeisesti postin keltaisista laatikoista. Laskulomake on vaihdettu väärennettyyn laskuun, joka on muuten alkuperäisen ja aidon kaltainen, mutta siihen on vaihdettu saajan tilinumero.

Ainakin Lounais-Suomen poliisille on tehty rikosilmoituksia tällaisista huijauksista. Kun yritys on maksanut laskun, rahat ovatkin ohjautuneet rikollisten tileille.

– Aina voi ottaa yhteyttä jäsenpalveluumme, jos on joutunut harhaanjohtavan markkinoinnin tai valelaskun kohteeksi ja ei tiedä mitä tehdä, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen muistuttaa.

 

Miten voit yrittäjää suojautua harhaanjohtavalta markkinoinnilta ja valelaskuilta:

1. Jos et ole varma kenen kanssa asioit, älä sovi puhelimessa mitään. Pyydä lisätietoja sähköpostitse kirjallisena. Sano selvästi, ettet lähde mukaan mihinkään maksulliseen.

2. Älä ilmoita puhelinnumeroasi kaupparekisteriin. Puhelinnumeroa ei ole pakko ilmoittaa ja asiakkaat tuskin etsivät yhteystietojasi Kaupparekisterin tiedoista.

3. Jos sinulla on työntekijöitä, perehdytä heitä huijauslaskuista ja ohjeista tarkkuuteen laskujen maksussa. Käykää läpi myös mahdolliset toimitusjohtajahuijauksiin liittyvät tilanteet ja varautukaa niihin. Käykää yrityksen sisällä läpi myös yrityksen sopimuskumppanit, jotta henkilökunta tietää keiden kanssa toimitaan. Sopikaa myös, kun hyväksyy yrityksessä uudet sopimukset sekä yrityksen tilaukset.

4. Tarkista parhaasi mukaan, että laskussa näkyvät tilinumerot ovat oikeita. 

5. Jos epäilet huijausta tai koet tulleesi huijatuksi, ota yhteyttä Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun puh. 09 229 221.

 

Katso täältä ohjeet harhaanjohtavan markkinoinnin ja valelaskujen tunnistamiseksi ja torjumiseksi.

 

Jari Lammassaari

'); // -->