Etsi

Järjestö

Asiantuntija: Suomen Yrittäjät on onnistunut vähentämään markkinointihuijauksia

Reilu neljännes Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäkyselyyn vastanneista ilmoitti, ettei ole joutunut kokemaan harhaanjohtavaa markkinointia. Osuus on kasvanut edellisestä kyselystä.

Suomen Yrittäjät on järjestönä onnistunut vähentämään harhaanjohtavaa markkinointia, tulkitsee Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Tällä viikolla julkaistusta SY:n tekemästä yksinyrittäjäkyselystä käy ilmi, että kokemukset huijauskirjeistä ovat vähentyneet kolmen vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna.

Reilu neljännes vastaajista ilmoitti, ettei ole joutunut kokemaan häiritsevää tai harhaanjohtavaa markkinointia. Kolme vuotta sitten tätä mieltä oli vajaa viidennes vastaajista.

"Tässä näkyy vaikuttamisen neliö"

Työmarkkinajohtaja Janne Makkulan mukaan kokemusten ja Suomen Yrittäjien toiminnan välillä on yhteys.

– Mielestäni tässä näkyy vaikuttamisen neliö, jonka osat ovat järjestön edunvalvonta, neuvonta ja media. Neljäntenä tulee yrittäjien oma aktiivisuus.

Kuvio lähtee Makkulan mukaan yrittäjän yhteydenotosta yrittäjäjärjestön lakimiespalveluun.

– Yrittäjät kysyvät huijausyrityksistä aktiivisesti, mikä on erittäin tärkeää. He ovat myös tulleet valppaammiksi ja ottavat yhteyttä neuvontaamme, josta viesti menee edunvalvontaan, jolla on toimivat yhteydet viranomaisiin. Neuvonta viestii tapauksista myös mediaamme, joka on pitänyt tapauksia hyvin esillä.

Tapaus Directa konkretisoi huijausilmiön

Suomen Yrittäjät on tehnyt useita rikosilmoituksia epäilyttävästä markkinoinnista.

Tunnetuin tapaus on hakemistopalveluyritys Directa, jota vastaan käydyn oikeudenkäynnin yrittäjäjärjestö voitti.

– SY oli useiden vuosien ajan näkyvillä sen yhteydessä, toi ilmiötä esiin ja puolusti pieniä yrityksiä, Makkula sanoo.

Järjestö ajoi muutoksen perintälakiin

– Meidän aloitteestamme perintälainsäädäntö muuttui siihen suuntaan, ettei maksuhäiriömerkintöjä voi saada enää niin helposti.

Aikaisemmin tratta, joka on perintäkeino yrityksiä kohtaan, oli perintälainsäädännössä vapaa säännöksistä. Yrittäjälle saattoi aiheutua maksuhäiriömerkintä täysin perusteettomasti.

– Säädökset tulivat lopulta lainsäädäntöön. Se on yksi keskeinen syy, että toimijoiden mahdollisuudet ovat heikentyneet. Myös yrittäjien tietoisuus asiasta auttaa tilanteissa, Makkula toteaa.

 

Juhani Ojalehto