17.2.2017 klo 14:46
Uutinen

Yrittäjyyden uudet kasvot

Miksi hyvässä uraputkessa ollut nuori mies jätti hyväpalkkaisen työn ja lähti elämysyrittäjäksi? Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jaakko Männistö otti asiasta selvää.

Voisitko kuvitella hyppääväsi avantoon ja pitchaavasi oman liikeideasi 700 katsojan ja maailmanlaajuisesti tuhansien ihmisten livefeed-yleisön edessä? Kyllä ja en – itse olen sen pari vuotta sitten tehnyt. Tänä vuonna sen teki 20 uutta kasvuyritystä Oulussa Polar Bear Pitching -kilpailussa.

Yrittäjyys on muuttunut ja uskon, että se on muuttunut jäädäkseen. Siitä on tullut näkyvämpää, se on ilmiö. Joku jopa voisi sanoa, että siitä on tullut kansantaidetta, ja olemme saaneet jopa yrittäjyyden omia rokkistaroja.

Se että yrittäjät laittavat kaiken peliin ei ole mitenkään uutta, mutta nyt se saa uusia muotoja. Yrittäjyys ja yrittäjä on sama kuin aiemminkin. Haasteet ovat kaikilla samat riippumatta toimialasta tai kasvuvauhdista, mutta yrittäjyys alkaa saada kasvoja – se henkilöityy entistä voimakkaammin, ja tarinat rakentavat yrityksiä eikä yritykset tarinoita.

Yksi tällainen kasvo on kasvuyritys Doerzin toimitusjohtaja ja perustaja Tomi Virtanen. Hän oli kovan uran alussa korporaatiomaailmassa, mutta nyt hän on siirtynyt yrittäjäksi. Doerz on elämysten yhteisö. Siellä ihmiset jakavat intohimoaan omaan harrastukseensa, taitoonsa tai lajiinsa muille paikallisille, turisteille tai ryhmille, jotka etsivät mielekästä tekemistä. Haastattelin häntä Oulussa ja kysyin, millaista on vetää täyskäännös ja uran sijaan valita unelma.

Mistä ajatus yrittäjyydestä lähti liikkeelle?

Meillä on muutama perheyritys, joiden parissa olen aikuisikäni toiminut opiskelun ja oman uran ohella. Lisäksi olen ollut muutamissa hallituksissa, mutta aina vaan viisastelemassa muille miten asiat pitää tehdä. Nyt en enää kestänyt olla itse tekemättä hommia kädet savessa ja päätin perustaa oman startupin. Ajatus on ollut takaraivossa jo pitkään, nyt annoin sille lopulta periksi.

Olit hyvissä töissä ja kovassa uraputkessa. Mitä tapahtui?

Arvostukseni muuttuivat ja ymmärsin mikä on aidosti tärkeää minulle itselleni. Kasvava liksa ja työsuhdeauto ei enää motivoinut. Tilalle tuli uusia tärkeämpiä juttuja ja otin loparit. Aika simppeli juttu.

Eikö riski tuntunut mahdottomalta kun teilläkin oli perhe?

Finnveran rahoitusneuvoja sanoi minulle yrittäjälainaa myöntäessään: “Tää sun idea on aika hullu. Mutta kyllä sinä sen verran skarpilta kaverilta vaikutat, että jos tämä menee kiville, niin joku sinut kuitenkin palkkaa ja me saadaan rahat takaisin.” Olin samaa mieltä, ja vedettiin nimet paperiin. Perhe ymmärsi asian. Olemme kaikki tyytyväisempiä nyt, kun minä saan tehdä itselleni mielekkäitä asioita. Laitoin asuntolainan lyhennysvapaalle, pidin isyysvapaan tyttäremme kanssa ja rakensin firman sen päätyttyä.

Näin uutena yrittäjänä, minkä neuvon antaisit ihmisille, jotka miettivät yrittäjyyttä vaihtoehtona?

Jos poltetta uuden rakentamiseen on, tee se mieluummin kuin jätä tekemättä. Eniten harmittaa aina asiat, jotka jäivät tekemättä ja joita ei edes yrittänyt. Aloittaminen ei varmaan koskaan tule helpommaksi odottamalla, jää vaan aikaa keksiä enemmän tekosyitä.

Oli kyse sitten kasvuyrittäjästä tai parturikampaajasta, kaikki ottavat yrittäjänä riskin ja kaikki kohtaavat yhtäläisesti ongelmia. Ainoa ero on motiiveissa ja itse liiketoiminnassa. Totuus on kuitenkin se, että maailma muuttuu ja yrittäjyyskin tarvitsee entistä enemmän heittäytymistä, oman persoonan ja julkisen persoonan peliin laittamista – yrittäjyys vaatii enemmän uusia kasvoja. Tästä Tomi Virtanen ja Doerz on hyvä esimerkki.

Jaakko Männistö

Kirjoittaja on startup-yrittäjä ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja