27.5.2017 klo 10:12
Uutinen

”Haluan nostaa parrasvaloihin tavalliset pk-yritykset”

Euroopan yrittäjäjärjestön UEAPME:n tuore pääsihteeri Veronique Willems aikoo saada eurooppalaiset päättäjät tajuamaan, että ihan jokainen yritys on arvokas ja tarpeellinen.

– Koen itsekin johtavani pk-yritystä. Vastaan taloudesta, henkilöstöhallinnosta ja ennen kaikkea siitä, että saamme aikaan yrittäjien arkea parantavia tuloksia, toteaa Euroopan yrittäjäjärjestö UEAPME:n uusi pääsihteeri Veronique Willems.

1990-luvulla yrittäjiä katsottiin vielä nenänvartta pitkin. Se herätti lukioikäisen kiinnostuksen. Belgialainen Willems päätti opiskella yrittäjyydestä kaiken mahdollisen. Hän valmistui yliopistosta pääaineenaan yrittäjyyspolitiikka. Työharjoittelussa pk-yritysneuvonnassa yrittäjän arjen raadollisuus iski nuoren naisen silmille.

Palkansaajan jäädessä työttömäksi tarjolla on euroja, tukea ja neuvontaa monelta taholta. Mutta yrityksen mennessä nurin, menetetään paljon enemmän kuin pelkkä työpaikka. Silti yrittäjä jätetään usein yksin selviytymään tilanteesta.

Yrittäjien tilanteen parantamisesta tuli Willemsin missio. Hän työskenteli ensin Belgian yrittäjäjärjestön päämajassa ja siirtyi sitten vastaamaan aluetason edunvalvonnasta. Samalla Willems opiskeli myös lakimieheksi. Muutama vuosi sitten hän eteni Belgian yrittäjien johtoon ja lopulta vuodenvaihteessa UEAPME:n uudeksi pääsihteeriksi.

Pienet ja paikalliset parrasvaloihin

Nykyään yrittäjyys on arvostettua ja ihailtavaa. Mutta tuore pääsihteeri ei väitettä niele.

– Kun päättäjien puheita kuuntelee tarkemmin, huomaa, että ne koskevat vain hyvin pientä osaa yrittäjistä.

Näkökenttä on Willemsin mukaan rajoittunut dynaamisiin startuppeihin, innovatiivisiin teknologiayrityksiin ja kansainvälisiin superkasvajiin. Heitä hehkutetaan. Samalla yrittäjien iso perusmassa on kokonaan unohdettu.

– Haluan nostaa parrasvaloihin ihan tavalliset pk-yritykset. Valtaosa yrityksistä tulee aina olemaan sellaisia. Näitä yrityksiä ei saa ottaa itsestäänselvyytenä, pääsihteeri linjaa.

Pienessä ja paikallisessa ei ole Willemsin mukaan mitään väärää tai vähemmän arvokasta. Myös nämä yritykset työllistävät ja luovat elinvoimaa ja palveluita. Kaikkia yrityksiä tarvitaan – isoja, dynaamisia, paikallisia ja kansainvälisiä.

Kasvuhypen keskellä EU-tasolla suunnitellaan nyt pk-yrittäjien toimintaa helpottavia lakeja, jotka todellisuudessa koskevatkin vain pientä osaa pk-yrityksistä. Willems alleviivaa, että esimerkiksi verotus- ja rahoituspuolelta ei löydy perustetta, miksi samat säännöt eivät koskisi kaikkia pk-yrityksiä. Paikallisesti toimivat mikroyritykset eivät saa joutua kasvukannustimien maksumiehiksi.

– Nyt EU näyttäytyy vain sääntelyn ja lisäkustannusten lähteenä yrityksille, jotka eivät halua tai voi kasvaa, suomii Willems.

Mutta pääsihteerin mielestä EU:ta haukutaan myös syyttä. Willems muistuttaa, että EU takaa monen pk-yrityksen lainarahoituksen. Asiasta on ehkä puhetta pankissa, mutta heti kun eurot ovat tilillä, rahojen alkuperä unohtuu.

Superjonglöörit ensin

UEAPME ei sano monelle yrittäjälle yhtään mitään. Willemsin mukaan yleisin kommentti on, että järjestön nimi pitää vaihtaa.

– Riittää, jos suomalaiset muistavat, että Suomen Yrittäjät on osa UEAPME:a.

Järjestön olemassaolon tarkoitus on sen sijaan yksinkertainen: luoda jokaiselle yrittäjälle optimaaliset olosuhteet tehdä bisnestä. Willems toteaa olevansa häkeltynyt, kuinka pihalla virkamiehet ja päättäjät ovat yrittäjän arjesta.

– Yrittäjät ovat todellisia superjonglöörejä. Tämän viestin minä aion saada taottua eurooppalaisten päättäjien korvien väliin.

Willems vakuuttaa, että pk-yritysten isoimmat ongelmat ovat samoja niin Suomessa kuin Sloveniassakin. Etenkin digitalisaatio ja globalisaatio huolestuttavat.

– Meidän on tarjottava työkaluja, tietoa ja tukea, jotta yrittäjät voivat tarttua mullistusten tuomiin mahdollisuuksiin eikä jäädä niiden uhriksi.

Heli Satuli

Bryssel

toimitus@yrittajat.fi