12.6.2017 klo 14:02
Uutinen

Hyviä uutisia sairastuneelle yrittäjälle: Kelan uudistus vähentää paperisotaa

Yrittäjien työterveydenhuollon suorakorvaus laajenee yksityiseen työterveyshuoltoon. Vuoden 2018 alusta lähtien tilitysmenettelyyn liittyvät työterveyshuollon yksityiset palveluntuottajat voivat hakea korvausta yrittäjien puolesta.

Jatkossa yrittäjälle kuuluva korvaus maksetaan yrittäjän suostumuksella suoraan yksityiselle palveluntuottajalle, jonka kanssa yrittäjä on tehnyt työterveyshuoltosopimuksen.

Suorakorvaus on ollut jo pitkään käytössä julkisen työterveyshuollon palveluntuottajilla. Yksityisiä työterveyshuollon palveluja käyttävät yrittäjät ovat joutuneet hakemaan työterveyshuollon korvauksen Kelasta jälkikäteen. Nyt paperisota vähenee.

Yrittäjä maksaa jatkossa työterveyshuollosta aiheutuneista kustannuksista vain omavastuuosuuden. Työterveyshuollon korvausta maksetaan enintään yrittäjäkohtaiseen vuotuiseen enimmäismäärään saakka.

– Tämä on hyvä uudistus, koska se vähentää byrokratiaa työterveyshuollossa. Aikaisemmin yrittäjän on pitänyt hakea korvauksia, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Hellsténin mukaan uudistus voi vaikuttaa yrittäjien halukkuuteen työterveyspalveluiden hankkimiseen.

– Samalla tilitysmenettelyssä mukana oleville palveluntarjoajille tulee kilpailuetu muihin nähden.

Yrittäjät, joiden yksityinen työterveyshuoltopalvelujen tuottaja ei ole vielä mukana tilitysmenettelyssä, voivat hakea itse korvauksia työterveyshuollon kustannuksista nykyiseen tapaan.

Yrittäjälle kuuluvan korvauksen maksaminen suoraan yksityiselle palveluntuottajalle on yksi keino tehdä työterveyshuollon palvelujen ostaminen yrittäjille nykyistä helpommaksi ja houkuttelevammaksi. Kelan tavoitteena on saada yrittäjiä kattavammin työterveyshuollon palvelujen piiriin.

Kelan työterveyshuoltotilaston mukaan vuonna 2015 yrittäjien työterveyshuollon korvausta maksettiin noin 20 200 yksinyrittäjälle.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi