27.6.2017 klo 12:48
Uutinen

Zora-robotista saa peliseuraa ja tarvittaessa se vetää tuolijumppaa: Katso video

Suomi uhkaa jäädä jälkeen robotiikan hyödyntämisessä, sanoo Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laine. Hän käyttää liiketoiminnassaan Zora-robottia.

Meditas Oy:n käytössä oleva Zora-robotti esittelee itsensä selkeällä suomen kielellä. Puhe on ohjelmoitu robottiin ihmisen toimesta eli aivan omatoimisesti robotti ei juttele.

– Siinä menee raja tällä hetkellä. Zora vaatii ihmisen toimiakseen vuorovaikutustilanteessa, Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laine sanoo.

Zora osaa pelata pelejä, opastaa asiakaspalvelutehtävissä ja tarvittaessa se voi osallistua paneelikeskusteluun. Suomessa Attendo on hankkinut vastaavan robotin. Se kiertää yrityksen palvelukodeissa ja vetää ikäihmisille tuolijumppaa.

– Robotti tuo liikuntatuokioon erilaista vaihtelua. Lahden kaupunki käyttää samanlaista robittia ohjaus- ja neuvontatehtävissä sekä viriketoiminnassa. Helsingissä sitä käytetään kahdessa yläkoulussa ohjelmoinnin opetuksessa, Laine listaa.

Suomessa robottien hyödyntämien palvelukäytössä on vasta ensimetreillä. Laine kaipaa lisää koulutusta ja perehdyttämistä robottien saloihin.

– Haasteena on, ettei yrityksissä tiedetä miten robotteja voisi hyödyntää omassa liiketoiminnassa. Lisäksi Suomessa on melko vähän robotiikan maahantuojia.

– Kannustan hyödyntämään uutta teknologiaa. Siinä sivussa oppii omasta työstä uusia asioita.

Laineen tavoitteena on viedä Zora seuraavaksi kehitysvammaisten pariin.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi