19.7.2017 klo 13:09
Uutinen

Tässäkö ratkaisu ikäihmisten yksinäisyyteen? Tuolitanssia, laulatusta ja pilatesta tabletin näytölle

Ikäihmisten etäpalveluita tuottavan suomalaisyrityksen toimitusjohtaja uskoo, että tabletti on monen yksinäisyydestä kärsivän vanhuksen pelastus. Varsinkin, jos sen näytölle tuotetaan kiinnostavaa sisältöä.

Tabletista on nousemassa yhä tärkeämpi seuranpitoväline ikäihmisille. Siinä missä moni nuorempi on jo hylännyt tabletit ja siirtynyt pelkästään älypuhelimen käyttäjäksi, isommasta näytöstä on iloa yksinäisyydestä kärsivälle vanhukselle.

Sanoste Oy on kehittänyt tavan rikastuttaa ikääntyneiden arkea tuomalla palvelut heille suoraan kotiin. Yritys tarjoaa ikääntyneille virkistäviä ja kuntouttavia etäpalveluja, jotka välitetään kuvapuheluna tablettiin.

Sanoste lanseerasi viime vuoden lopulla markkinapaikan, jossa eri palveluntuottajat voivat kuvata ja markkinoida palvelujaan, asiakkaat etsiä sopivia palveluja ja maksaa ne verkkokaupassa. Tällä hetkellä tarjolla on 30 erilaista palvelua, esimerkiksi tuolitanssia, pilatesta, kiinalaista voimistelua ja laulatusta.

– Kaikki palveluntuottajat ovat ammattilaisia ja heillä on pitkä kokemus ikääntyneille tuotetuista palveluista.
Markkinapaikkamme ovat maailmanlaajuisestikin katsottuna ainutlaatuinen. Ikääntyminen on kansainvälinen haaste, joten uskomme liikevaihtomme kasvavan merkittävästi jo lähitulevaisuudessa sekä kotimaanmarkkinoilla että vientimarkkinoilla, yhtiön toimitusjohtaja Marianne Dannbomm sanoo.

– Tällä hetkellä käyttäjiä on vielä suhteellisen vähän, mutta määrä kasvaa nopeasti, Dannbom uskoo.

”Ei aikaa keskustelulle”

Moni ikäihmisten kanssa työskentelevä ja toimiva tietää, että palvelutalossa elävälle jokainen päivä voi olla samanlainen, ilman mielenkiintoista tekemistä tai virkistävää puuhaa. Arkea saattaa varjostaa yksinäisyys ja näköalattomuus. Dannbomi mukaan tämä on todellisuutta 300 000 ikääntyneelle.

– Pitkien etäisyyksien tai huonon kunnon vuoksi ikääntyneet eivät pääse enää liikkumaan oman kotinsa ulkopuolelle, eivätkä siten pääse palveluiden äärelle. Tämä johtaa eristäytymiseen muusta yhteiskunnasta. Yksinäisyys lisää myös turvattomuuden tunnetta ja yhteiskunnan kuluja.

Dannbomin mukaan suurin ongelma on henkilökunnan riittämätön määrä.

– Muutaman kerran päivässä vanhuksen kotona nopeasti vilahtavilla kotihoitajilla ei ole aikaa kuin elintärkeisiin toimiin, jolloin keskustelu monesti jää. Lisäksi hoitajat ovat usein uusia ja vieraita.

Tähän tarpeeseen syntyivät Sanosteen digitaaliset palvelut. Dannbom kertoo esimerkin 95-vuotiaasta Aleksista.

– Hän innostui, koska tabletin käyttö oli niin helppoa. Piti painaa vain yhtä nappia. Aleksi osallistuu säännöllisesti etäpalveluna välitettyyn tuolijumppaan. Hän kertoo odottavansa jumppaa koko viikon.

Sanosteen markkinapaikan tyypillinen asiakas on ikääntyneen omainen, joka haluaa hankkia palveluita vanhemmilleen tai isovanhemmilleen.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi