18.8.2017 klo 08:04
Uutinen

”Palkkaneuvottelut siirrettävä yrityksiin”

– Palkoista pitäisi voida sopia kokonaan yrityksissä, sillä yritysten tilanteet samalla toimialallakin vaihtelevat valtavasti. Siksi ei voi määritellä yhtä korotusprosenttia, joka toimisi kaikissa yrityksissä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Syksyn pakkaneuvottelut pyörähtävät kohta käyntiin työnantaja- ja työntekijäliittojen välillä. Suomen Pankin tuore analyysi osoittaa keskitetyn sopimisen heikkouden globaalin kilpailun maailmassa, jossa toimialarajat murtuvat ryskyen digitalisaation ansiosta.

Pentikäisen mukaan palkoista pitäisi siis neuvotella työpaikoilla, eli liitoissa. Yrittäjien ja työntekijöiden vapaus sopia turvaisi yritysten menestymisen ja työpaikat. Silloin pystytään ottamaan huomioon yrityskohtaiset tuottavuuserot ja palkitsemaan paremmin menestyksestä.

– Tämä rohkaisisi yrityksiä miettimään enemmän malleja, jotka palkitsevat työntekijöitä yritysten menestymisestä. Nyt tätä tehdään liian vähän. Palkka-asiat on liiaksi ulkoistettu liitoille, joissa tunnetaan huonosti yritysten arki, hän harmittelee.

Mikael Pentikäinen

Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjät

Pentikäinen toteaa, että jos Suomessa voisi sopia toisin kuin työehtosopimuksiin on kirjattu, yleiskorotusajattelu voisi toimia.

– Silloin yrityksissä voitaisiin neuvotella firman tilanteeseen sopiva ratkaisu.

Suomessa ei kuitenkaan juurikaan ole mahdollista sopia toisin kuin työehtosopimuksiin on kirjattu.

– Erityisen rajattua neuvottelumahdollisuus on pienissä yrityksissä, jotka eivät kuulu työnantajaliittoihin, Pentikäinen muistuttaa.

Pentikäisen mukaan minimipalkan turvaava malli kuitenkin tarvitaan.

– Minimipalkka voitaisiin sopia joko laissa tai työehtosopimuksissa. Molemmilla on heikkoutensa ja etunsa. Vaihtoehtojen paremmuudesta olisi hyvä keskustella. Palkkaneuvotteluiden siirtäminen yrityksiin olisi työntekijän etu, Pentikäinen sanoo.

– Kannattavat yritykset maksavat korkeampia palkkoja, kuten Suomen Pankin selvitys osoittaa. Nykyinen liittovetoinen palkkamalli vaikeuttaa yritysten kannattavuuden paranemista ja pitää palkat pieninä. Se pitää myös työttömyyden korkeana väkisin, koska se jarruttaa yritysten uudistumista, Pentikäinen tiivistää.

Pentikäinen muistuttaa, että myös Suomen Yrittäjien ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n selvitykset osoittavat, ettei paikallinen sopiminen johda palkka-aleen.

– Enemmän uskotaan palkkatason nousuun.

Yrittäjäsanomat