30.8.2017 klo 09:43
Uutinen

”Jatkuva huoli toimeentulosta vaivaa” – Kustomoidut pipot vaihtuivat alushousuihin

Kustomoitavia lahjatekstiilejä tekevän Me We Groupin yrittäjä kertoo toimeentulon olevan todella tiukassa. Tänä vuonna hän on hakenut toimeentulotukea Kelasta pari kertaa.

– Olen vetänyt oman elämäni käytännössä nollakulutustilaan. Yhtenä vuonna asuntolainani oli maksutauolla. Tänä vuonna olen nostanut palkkaa vain 1000 euroa tammikuussa, yrittäjä Anu Hame kertoi Yrittäjäsanomille kesäkuussa.

Hame harmittelee jatkuvan huolen toimeentulosta syövän luovuutta ja voimavaroja.

– Voimavarat pitäisi käyttää yrityksen kehittämiseen. Resurssini pitäisi mennä yrityksen kehittämiseen.

Yrittäjillä on kasvuhaluja ja tavoitteena on kassavirran kasvattaminen niin, että yritystoiminta lyö leiville. Vuonna 2015 Hame nosti kohtuullista palkkaa, mutta silloin hän teki myös digitaalisen puolen konsultointia.

Helsinkiläisen Anu Hameen arki on täyttä totta todella monelle yksinyrittäjälle. Lähes joka viides päätoimisista yksinyrittäjistä tulee toimeen alle 1000 euron kuukausittaisilla bruttotuloilla yritystoiminnastaan. 45 prosenttia päätoimisista yksinyrittäjistä arvioi saavansa alle 2 000 euron kuukausittaiset bruttotulot. Tämä selviää joulukuisesta Suomen Yrittäjien tekemästä Yksinyrittäjäkyselystä.

Hame harmittelee aloittavan yrittäjän starttirahakauden lyhyttä kestoa: puolessa vuodessa ei ehdi saada liiketoimintaa alkua pidemmälle. Me We:lle ei myönnetty starttirahakauden jatkoa.

Kausittaisuus voi olla heikkous

Anu Hame perusti osakeyhtiön yhdessä ystävänsä Katariina Lindstenin kanssa syksyllä 2011 kummankin pitkäaikaisen haaveen innostamana, mutta viime vuoden Hame on pyörittänyt yritystoimintaa monilta osin yksin. Heille toiminnan eettisyys on tärkeää, ja tuotanto tehdäänkin kotimaassa. Me We:n verkkokauppa avattiin keväällä 2013. Yrityksellä on useita sosiaalisen median kanavia.

– Teimme silloin paljon työtä erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa, muun muassa pop-tähti Robinille teimme tuolloin tietääksemme maailman ensimmäiset kustomoitavat fanituotteet. Robin kasvoi sitten tosi isoksi ja kumppanuudet muuttuivat tietysti sen mukana.

Anu hame kuvailee yrityksen tuotteita rakkauslahjoiksi. Toiminta aloitettiin pipoilla, mutta viimeiset pari vuotta kehityspanokset on laitettu Pimp My Booty -tuotenimeä kantaviin kustomoituihin alushousuihin. Lahjojen myynti on hyvin kausittaista, mikä on heikentänyt liiketoiminnan kannattavuutta. Pariskuntien suosimat lahja-alushousut ovat myyneet ”ihan toisella tasolla kuin pipot”.

Lahjasesonkeina, eli jouluna, äitienpäivänä sekä isän- ja ystävänpäivä, Hame ja toinen omistaja Katariina Lindsten painavat todella pitkä päivää, mutta niiden ulkopuolella on välillä hyvin hiljaista. Yrityksen liikevaihto oli viime tilikaudella hiukan vajaa 60 000 euroa.

Tavoitteena muuttaa lahjanostamisen kulttuuria

Yrittäjäkaveruksilla Hameella ja Lindstenillä on myös unelma.

– Tavoitteemme on mullistaa koko lahjabisnes ja muuttaa lahjanostamisen kulttuuria. Lahjojen ostamisen maailmassa ei ole tapahtunut mitään vuosikausiin; ostetaan koska on pakko ostaa jotakin.

Me We:n tavoitteena on tarjota henkilökohtaisia ja eettisiä lahjoja, ”uutta luksusta”.

Hame ei suunnittele yritystoiminnasta luopumista. Päinvastoin, hän valmistui Yrittäjän ammattitutkinnosta kesäkuussa ja on aloittanut markkinointiyhteistyön tuoreen markkinointitoimiston kanssa. Me We tekee yhteistyötä myös Sallan matkailun kanssa.

Korkeakoulutus ei tae hyviin tuloihin

Tilastokeskuksen tutkijan Anna Pärnäsen itsensä työllistäjiä koskevan tutkimuksen mukaan noin viidennes itsensä työllistäjistä on päätynyt yrittäjiksi olosuhteiden pakosta, esimerkiksi palkkatyön puutteessa. Viimeisin tutkimus on vuodelta 2013. Tilastokeskuksen itsensä työllistäjä -termin määritelmä sisältää yksinyrittäjien lisäksi freelancereita ja apurahansaajia.

– Kyselyssä Palkkatyötä ei ole tarjolla -väittämän valinneissa vastaajissa tuli esiin erityisesti kulttuuriala, toisena palvelualan tekijät, kuten kampaajat ja kosmetologit. Tosin näissä ryhmissä monet varautuvat jo koulutusvaiheessa siihen, että elanto tullaan hankkimaan yrittäjinä.

Itsensä työllistäjillä korkeakoulutus ei välttämättä tuo hyvätuloisuutta samoin kuin palkansaajilla.

– Se mikä tässä on mielenkiintoista, niin korkeakoulutus ei itse asiassa tuo samalla tavalla hyvätuloisuutta itsensä työllistäjille kuin palkansaajille. Korkeakoulutetuista vastaajista 30 prosenttia oli ylimmässä tuloviidenneksessä ja 34 prosenttia oli alimmassa. Tämä jako selittyy aika pitkälle kulttuurialalla, he eivät selkeästi pääse yrittäjänä samalle tulotasolle kuin palkansaajina, Pärnänen kertoo.

Yrittämisen hankaluus yllätti

Anu Hame on yllättynyt yrittämisen hankaluudesta.

– Jos olisin tiennyt puoliakaan siitä, miten vaikeaa tämä on, en varmaan olisi lähtenyt yrittämään, Anu Hame kertoo.

Hän pitää siitä, että saa rakentaa uutta ja omaa sekä tehdä omien arvojen mukaista työtä.

Julkinen puhe yritysten tukemisesta on helsinkiläisen yrittäjän mukaan ollut pelkkää sanahelinää. Hän on kokenut viestinvaihdon Tekesin ja ELY-keskuksen kanssa niin sanotuksi pallotteluksi.

– He pyytävät tietoja ja me toimitamme ne, mutta asiat eivät etene.

Pienituloisuudella on taipumus heijastua yrittäjän vanhuuseläkkeeseen. Huolettaako eläkeasiat?

– Aluksi maksoin realistista YEL:liä, sitten jossain vaiheessa laitoin omani minimille. Onneksi olen ollut aiemmin palkkatöissä, ja olen kerännyt jonkinlaisen potin sinne pohjille. Tuleva eläke ei huolestuta, mutta eläkeasia mietityttää kyllä.

Kuvat: Pekka Sipola

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi