3.9.2017 klo 09:04
Uutinen

Ihan pienelläkin työnantajayrityksellä oltava työterveyshuoltosopimus – Huomioi nämä viisi asiaa

Moni pienyrittäjä ei tiedä, että työterveyshuolto on lain mukaan hankittava. Laki velvoittaa ennaltaehkäisevän, eli suppean työterveyshuoltopaketin ottamiseen.

Lisäksi on tarjolla sairaanhoitoa sisältävä ns. laaja paketti.Markkinoille on viime aikoina tullut myös kuukausimaksullisia työterveyshuoltopaketteja.

– Pienyrittäjät eivät tiedä ollenkaan tarpeeksi työterveyspalvelujen hankkimisesta. Moni ajattelee, että tämä on ylimääräinen kustannus koko työterveyshuolto, mutta jos on työntekijöitä, on työterveyshuolto pakollinen, Turun Perhelääkärit Oy:n toimitusjohtaja, psykiatrian erikoislääkäri Jukka Penttinen sanoo Yrittäjäsanomille.

Paikallinen lääkäriyritys palvelee etupäässä pk-yrityksiä

– Meillä näyttää nyt paremmalta kuin pari vuotta sitten. Tuntuu siltä, että pienten yritysten työterveyshuolto ei kelpaa isoille alan yrityksille, mutta meille nimenomaan kelpaa. Meillä on 250 asiakasyritystä tällä hetkellä: yksinyrittäjistä 40-50 työntekijän yrityksiin.

Satakuntalainen pienyrittäjä kertoi Yrittäjäsanomille työterveyshuoltosopimuksen hankkimisen hankaluuksista. Hän kertoo kuulleensa kollegoiltaan samanlaisia kokemuksia.

– Isot firmat eivät tarjoa lainkaan lakisääteistä tasoa, vaan yrittäjien on taloustilanteesta huolimatta tehtävä laajan tason sopimuksia.

Hän kokee, että periaatteessa laajan tason sopimus on hyvä, jos on varaa siihen.

– Periaatteessa työterveyshuolto on hirveän hyvä asia.

Usein työterveyssopimus tehdään oman kunnan toimijan kanssa, mutta palvelut on mahdollista hankkia vieraan kunnan toimijalta.

Millaisen palvelupaketin mikroyrittäjät tavallisimmin ottavat?

– Lakisääteisen eli ennaltaehkäisevän, mutta paljon myös sairaanhoitoa sisältäviä paketteja otetaan. Oma käsitykseni on, että laajemman paketin ottaminen varmasti hyödyttää työnantajaa., Turun Perhelääkäreiden Jukka Penttinen kertoo.

Työnantajan on mahdollista saada työterveyskuluista Kela-korvauksia.

Työterveyttä pienille

Mikroyrityksistä työterveyshuolto oli 72,5 prosentilla vuonna 2013 ja noin 80 prosentilla vuonna 2014. Sen sijaan yksinyrittäjistä ja ammatinharjoittajista vain 15 prosenttia on ottanut itselleen työterveyshuoltosopimuksen. Tieto on vuodelta 2015.

Työterveyslaitoksen asiantuntija Helena Palmgrenin mukaan suurin hyöty pienryitykselle on se, että työterveyden avulla saadaan sairauspoissaoloja ehkäistyä, ja näin turvataan yrityksen toiminta.

– Noin 10 Suomen Yrittäjien aluejärjestöä ja toimialajärjestöjä on mukana kokeilussa, jossa järjestö neuvottelee työterveyshuoltosopimuksia, joihin yrittäjä voi liittyä, Palmgren kertoo.

Huomioi nämä työterveyshuollossa
1 RÄÄTÄLÖINTI

Työterveyssopimus on hyvä räätälöidä: kullakin yrityksellä on omat intressinsä. Sopimuksen räätälöidä niin, että yrittäjä saa omanlaisensa palvelut ja työntekijät omansa.

2 SAATAVUUS

Lääkäriaseman saavutettavuus ja saatavuus, eli riittävän nopea pääsy palvelujen pariin.

3 TUTUT HOITAJAT

Tuttu työterveyshoitaja ja -lääkäri, eli hoitohenkilökunta ei vaihdu koko ajan.

4 PAIKALLISUUS

Paikallisuudesta on hyötyä. Näin työterveyshuollon henkilökunta tuntee alueen erityispiirteet, kuten väestökysymykset ja yrittämisen ongelmat tietyllä alueella.

5 ILMAPIIRI

Yrittäjän auttaminen ja tuutoroiminen johtamisen asioissa on tärkeää johtajan henkisen tilan kannalta. Työpaikan henkisen ilmapiirin selvittäminen on keskeinen osa työterveyshuoltoa.

Vinkit antoi Turun Perhelääkäreiden Jukka Penttinen.

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi