11.9.2017 klo 12:45
Uutinen

Lisää kasvua, enemmän kunnianhimoa: Mikael Pentikäinen huolestui kasvuhakuisten yritysten vähenemisestä

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kannustaa kunnianhimotalkoisiin. Erityisen paljon hän kannustaisi pieniä pk-yrityksiä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää tänään julkistetun pk-barometrin tulosta lievänä pettymyksenä, vaikka yleiskuva onkin positiivinen.

Barometriin kohdistui Pentikäisen mukaan tällä kertaa tavallista suurempi mielenkiinto, koska Suomen talous on piristynyt selvästi ja samaa odotettiin myös pk-yritysrintamalla. Barometrin mukaan tämä ei ole täysin toteutunut.

– Nyt kysymys kuuluu, miten kasvu saadaan tarttumaan myös pk-yrityksiin. Uudet työpaikat syntyvät nimenomaan sinne. Niillä on iso merkitys kestävän kasvun rakentajina.

Pentikäisen mukaan nyt olisi ensiarvoisen tärkeää saada aikaan rakenteellisia uudistuksia.

– On huolestuttavaa, että kasvuhakuisten yritysten määrä on kääntynyt laskuun. Juuri ne yritykset ovat niitä, jotka työllistävät. Tarvitsemme nyt kasvutalkoita, joilla nostetaan kunnianhimoa. Erityisen paljon pitää kannustaa pienimpiä pk-yrityksiä.

Barometrin mukaan kasvuhakuisuus vähentyy yrityskoon pienentyessä.

Pentikäisen mukaan kasvuhakuisuutta pitää tukea osaamisen kehittämisellä.

– Suomen Yrittäjät julkaisee tällä viikolla korkeakouluohjelman. Isot yritykset hyötyvät yliopistoista, mutta pk-kenttä jää usein vaille yliopistojen vetoapua.

Samaan hengenvetoon Pentikäinen muistuttaa, että dgitalisaatio helpottaa pientenkin yritysten kansainvälistymistä.

Kasvua rajoittava tekijä voi löytyä myös rahoituksesta. Lähes joka kuudennella pk-yrityksellä jää hankkeita toteuttamatta puutteellisen rahoituksen takia.

– Rahoituksen saatavuus näyttää kiristyneen etenkin pienillä yrityksillä, Pentikäinen sanoo.

Kuva: Pauli Reinikainen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi