16.9.2017 klo 08:04
Uutinen

Uuden sukupolven satutäti Linda Liukas: ”Olen vahinkoyrittäjä”

Linda Liukas keräsi joukkorahoituksella 380 000 dollaria lastensatukirjalle vuonna 2014. Nyt hänen kirjojaan käytetään opetuksessa niin Aasiassa kuin Yhdysvalloissa.

Mennään ajassa hiukan taaksepäin. Oli toukokuu 2017 ja Linda Liukas asteli Dia Gold -kilpailussa lavalle parrasvaloihin pitchaamaan luomaansa Hello Ruby -opetusfilosofiaa. Kun Kiinan televisiossa lähetetyn kilpailun toinen päivä koitti, mukana oli enää kymmenen kanssakilpailijaa. Haastattelukierroksen jälkeen Liukas ja kiinalainen droneja kehittävä mies voittivat pääpalkinnot, kummatkin 130 000 euroa. JUTTU JATKUU VIDEON ALLA.

– Voitto oli ihan täysi yllätys. Laitoin heti viestiä miehelle ja vanhemmilleni. Tapahtumapaikka oli upea, monilla oli iltapuvut päällä ja sitten mentiin parakkiin kyykkypissalle, Linda Liukas muistelee tilaisuutta ja Kiinan kaksijakoisuutta Yrittäjä-lehden haastattelussa.

Palkinnon pokattuaan hän siirtyi muutaman kilpakumppaninsa kanssa Hangzhoussa hotellin aulaan juomaan samppanjaa.

Liukas tunnetaan muun muassa Rails Girls -ohjelmointiyhteisön yhtenä perustajana, Hello Ruby -satukirjasarjan kirjoittajana ja yhtenä opetusalan Koodi2016-oppaan kirjoittajista.

”Kickstarter-projekti muutti elämäni suuntaa”

– On iso sattuma, että olen päätynyt tälle alalle. Aalto-yliopisto perustettiin samoihin aikoihin vuonna 2010, ja satuin törmäämään suomalaiseen startup-skeneen.

Ajatus siitä, että mikä tahansa on mahdollista, veti Lindaa puoleensa. Hän perusti toiminimen ja työskenteli sarjayrittäjä Kristo Ovaskan kanssa Aalto-yliopiston ja Stanfordin yliopiston yhteisessä Startup Life -ohjelmassa. Tuolloin Liukas opiskeli itsekin Stanfordin yliopistossa.

– En ole opiskeluajan jälkeen aikuisena ollut oikeissa työpaikoissa, paitsi New Yorkissa Codeacademyssä. Ajattelen, että en ehkä ikinä osaisi olla oikeissa töissä.

Linda Liukas kertoilee tottuneesti lastensatukirjailija-kuvittajauransa alkuvaiheista, onhan hän kerrannut Kickstarter-joukkorahoituskampanjan tuomaa nostetta lukuisille medioille eri puolilla maailmaa.

– Tammikuussa 2014 oli Kickstarter-projekti, joka muutti elämäni suuntaa.

Kickstarter-kampanja keräsi kuukaudessa uskomattomat 380 000 dollaria. Tuo summa on lähes kuudennes Suomen vuoden 2014 kirjallisuusviennistä Kirjallisuuden vientikeskus FILIn mukaan.

Liukkaan tavoite oli 10 000 dollaria, jolla olisi kattanut kirjan editointityön ja painokulut.

Ohjelmoinnin perusteita leikin kautta

Hänen teoksensa on satukirja, joka opettaa lapsille esimerkiksi ohjelmoinnin, tietokoneiden toiminnan ja internetin perusteita leikin kautta.

Koodauksen kansikuvatyttö perusti Hello Ruby Oy:n vuonna 2014. Projekti, joka lähti yhden lastenkirjan tekemisestä, on kasvanut kokonaan toisiin mittoihin. Liukkaan työhuone on startup-yritysten maaperällä, Maria 01:ssä Helsingissä.

– Minusta ei ikinä olisi tullut lastenkirjailijaa ilman internetiä, Linda Liukas toteaa.

LUE LISÄÄ Yrittäjä-lehdestä. Linda Liukas raotti haastattelussa ajatuksiaan myös siitä, onko Hello Ruby -sovellus kenties tulossa jollain aikajänteellä.

TEKSTI Riikka Koskenranta, KUVAT Tommi Anttonen

Tilaa Yrittäjä-lehti tästä.