15.9.2017 klo 15:53
Uutinen

Yrittäjät vastaa korkeakouluille: ”Kannattaa katsoa peiliin”

Suomen Yrittäjät julkisti tiistaina 20 keinoa korkeakoulujen uudistamiseen. Koulutusteesit ovat sen jälkeen aiheuttaneet vilkasta keskustelua yliopisto- ja ammattikorkeakoulumaailmassa. Nyt Yrittäjät vastaa kritiikkiin.

Suomen Yliopistojen etuja ajavan Unifin toiminnanjohtaja Leena Wahlfors kirjoittaa blogissaan, että Yrittäjien hyvät ajatukset hukkuvat ”hämmentävään” ehdotukseen kaikkien korkeakoulujen muuttamisesta yliopistoiksi.

Yrittäjien koulutusasioista vastaava johtaja Veli-Matti Lamppu näkee Unifin ja Yrittäjien näkemyksissä myös paljon samaa.

– Lähtökohtaisesti meillä on Unifin kanssa yhteisymmärrys suuresta osasta koulutusvisioita. Molemmat allekirjoittavat sen, että korkeakoulujen päällekkäisiä rakenteita on karsittava. Keskeinen näkemysero liittyy tulevaan lainsäädäntöön ja siihen, mihin sillä pitäisi päästä. Yrittäjissä olemme sitä mieltä, että yhden lainsäädännön lisäksi pitäisi päästä yhteen käsitteistöön.

– Tämä tarkoittaa myös sitä, että yliopistoissa pitää selvittää, mikä on päällekkäistä toimintaa ammattikorkeakoulujen kanssa. Monissa tutkinnoissa on paljon työelämälähtöistä koulutusta muistuttavia piirteitä. Ne voisivat olla osa ammattikorkeakoulutusta.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene on niin ikään kommentoinut Yrittäjien ehdotuksia. Arenen mukaan Suomessa tarvitaan jatkossakin sekä ammattikorkeakouluja että yliopistoja. Neuvosto kirjoittaa, että ammattikorkeakouluilla on erityinen vahvuus ammatillisessa korkeakoulutuksessa sekä työ- ja elinkeinoelämää lähellä olevassa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen painottaa, ettei Yrittäjät ole ajamassa ammattikorkeakouluja alas.

– Olemme antamassa niille lisää mahdollisuuksia kehittää toimintaa yliopistoina vapaana nykyisen duaalimallin kahleista. Meidän ajatuksissamme yliopisto voi olla hyvin työelämäsuuntautunut – mutta niin, että kuitenkin pitää olla jokin ala, jossa sen tutkimus kestää kansainvälisen vertailun.

”Jotain on tehtävä ja nopeasti”

Wahlfors vaatii huolellista analyysiä lukukausimaksujen käyttöönotosta. Yrittäjät on maksujen kannalla. Lampun mielestä yliopistoissa pitäisi katsoa peiliin.

– Tässä yhteydessä voisin kohdistaa hieman kritiikkiä yliopistojen suuntaan. Tällä hetkellä noin 60 prosenttia suomalaisista aloittaa korkeakoulututkinnon jossain vaiheessa elämäänsä. Heistä 41 prosenttia saavuttaa tutkinnon ennen 34 ikävuotta. Hävikki on siis merkittävä. Jotain on tehtävä ja nopeasti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ollut aikaisemmin samoilla linjoilla huomauttaessaan, että korkeakoulujen resurssit eivät ole tällä hetkellä optimaalisessa käytössä.

– Yliopistoissa hukataan valtavia määriä resursseja. Noin puolet maisterin tutkintoa suorittavista ei ole suorittanut tutkintoa vielä seitsemässä vuodessa.

Suomen tavoitteena on, että vähintään 50 prosenttia nuorista aikuisista suorittaisi korkeakoulututkinnon vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä ollaan hieman yli 40 prosentissa.

– Jos haluamme, että kansallinen tavoite toteutuu, arvokeskustelua ei voi kovin pitkään käydä. Jos ratkaisu ei ole lukukausimaksu, pitää miettiä mikä se sitten on, Lamppu jatkaa.

– Yrittäjien esille tuoma malli on kannustava. Siinä opiskelujen etenemisen kautta kompensoidaan lukukausimaksua.

Kuva: Pixhill

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi