18.9.2017 klo 13:59
Uutinen

Uudenlainen minilaite tunnistaa sydämen rytmihäiriön: Kuluttajamyyntiin lokakuussa

VTT:n (Teknologian tutkimuskeskus) spin-off-yritys VitalSignum tuo kuluttajien ulottuville rytmihäiriöt tunnistavan pienen mobiililaitteen, joka mittaa käyttäjänsä sydänsähkökäyrän.

Uuden laitteen ensimmäinen tuotantoerä on valmistumassa ja tulossa kuluttajamyyntiin jo lokakuun alussa, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Laitetta on testattu sydänpotilailla kolmen vuoden ajan ja tulokset ovat olleet positiivisia. Testauksia tehtiin ensin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja nykyään myös HUSissa. Myös sydänongelmista kärsivät huippu-urheilijat ja monet muut yksityishenkilöt ovat koekäyttäneet laitetta.

Kyseessä on helppokäyttöinen laite, joka mittaa EKG:n lisäksi tarkasti käyttäjänsä sykkeen ja sykevälivaihtelun. Laitteelle haetaan seuraavaksi lääkintälaitehyväksyntä, jonka jälkeen se soveltuu esimerkiksi sydänpotilaiden leikkausta edeltävään ja sen jälkeiseen tarkkailuun kotioloissa, sillä data siirtyy kännykästä automaattisesti pilvipalvelun kautta hoitohenkilökunnalle.

– Rytmihäiriöt jäävät usein diagnosoimatta, jos oireita ei ilmene sydänfilmin seurannassa. Pienikokoinen uutuuslaite tuo jatkossa ratkaisun myös tähän, kun vaatteiden alla huomaamattomasti mukana kulkeva mobiililaite välittää sydämen rytmihäiriöt suoraan kännykkään, VTT:llä työskennellessään innovaatiota kehittänyt VitalSignumin teknologiajohtaja Timo Varpula kertoo. Yritys käynnisti toimintansa vasta puolisen vuotta sitten.

Beat2Phone-niminen laite koostuu Android-puhelimeen soveltuvasta ohjelmistosta ja joustavaan sykevyöhön kiinnitetystä lisälaitteesta. Nämä mittaavat EKG-signaalin erittäin suurella resoluutiolla, havaitsevat signaalista yksittäisen sydämenlyönnin ja todentavat peräkkäisten lyöntien väliset intervallit. Laitteessa on myös asento- ja aktiivisuusanturi. VitalSignumin toimitusjohtajan Veli-Heikki Saaren mukaan laitteen ennakkokysyntä on ylittänyt odotukset.

Laitteen potentiaalisten käyttäjien määrä kasvaa ihmisten ikääntyessä. Noin 5 prosenttia väestöstä kärsii sydämen rytmihäiriöistä. Yli 60-vuotiailla niitä on 12 prosentilla. Myös aktiivisesti kestävyysliikuntaa harrastavien määrä on jatkuvasti nousussa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi