2.10.2017 klo 13:29
Uutinen

SOL-omistaja mylläisi peruskoulut: ”Jokaisesta lapsesta on tultava henkinen yrittäjä”

Siivous- ja kiinteistöpalvelualalla toimivan SOL:n omistajasukuun kuuluva enkelisijoittaja Pasi Joronen toivoo Suomen peruskouluihin lisää yrittäjähenkisiä opettajia. Yrittäsanomat tapasi Jorosen Nordic Business Forum -tapahtumassa Helsingissä.

Joronen on sijoittanut viime vuosina useisiin koulutusalan startup-yrityksiin. Marraskuussa järjestettävässä Slush-tapahtumassa Helsingissä hän on mukana järjestämässä koulutusaiheista tilaisuutta, jonka tarkoitus on nostaa koulutuksen merkitys nykyistä suuremmaksi puheenaiheeksi myös sijoittajien keskuudessa.

– Siellä puhujana on Anne Tham, joka on perustanut oman yrittäjäkoulun ekaluokkalaisille. Suurin osa koulun opettajista tulee muualta kuin opettajakoulusta. Heillä on yrittäjätaustaa. Suomessa sen sijaan valtaosa opettajista on muutosvastaisia.

Joronen mielestä yrittäjyys on liian pienessä roolissa peruskouluissa, vaikka uudessa opetussuunnitelmassa sillä onkin aikaisempaa merkittävämpi rooli.

– Tulevaisuuden työelämässä pärjäävät ne, joilla on yrittäjänäkökulma. Työelämästä tulee seuraavan parinkymmenen vuoden aikana sen verran raakaa peliä. Yrittäjäkoulutusta tarvitaan selvästi lisää.

Joronen viittaa selvityksiin, joiden mukaan peräti 60 prosenttia työpaikoista katoaa seuraavan 20 vuoden aikana.

– Kaikista tulevaisuuden lapsista on tultava yrittäjiä henkisellä tasolla. Lapsille on opetettava tiimityön merkitys. Tämä tarkoittaa muutosta suomalaisessa arvomaailmassa.

Joronen korostaa systemaattisen yrittäjäkoulutuksen merkitystä.

– Tulevaisuuden työelämässä ihmisillä on oltava useita intohimon kohteita. Työt muuttuvat projektiluontoisiksi. Kun mukaan liitetään vielä tekoäly, suurin osa tällä hetkellä kouluissa opetettavista taidoista eivät natsaa siihen mitä tulevaisuudessa tarvitaan. Tarvitaan tunneälyn ja luovuuden koulutusta.

Joronen pitää uhkana luovuuden puutetta.

– Suurimmassa osassa kulttuureita luovuus on painettu minimiin. Osataan tehdä vain sitä, mitä käsketään. Onneksi Suomi on tässä vertailussa vielä etusijalla.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi