2.10.2017 klo 19:48
Uutinen

”Delegoi, kuuntele, kirjaa ylös” – Richard Branson jakoi neuvoja yrittäjille

Värikkäistä elämänvaiheistaan tunnettu brittiläinen liikemies Richard Branson paljasti menestyksensä salaisuuksia Helsingin Nordic Business Forum -tapahtumassa.

Yhdysvaltalaiselta CNN-televisiokanavalta tuttu toimittaja Richard Quest aloitti Sir Richard Bransonin haastattelun Helsingin Messukeskuksessa kuten arvata saattoi – ajankohtaisesti hurrikaaniaiheella.

Bransonin lomaidylli pirstaloitui kirjaimellisesti hurrikaani Irman iskettyä Bransonin yksityissaarelle Karibialla. Liikemies oli vetäytynyt betoniseen viinikellariinsa eikä lähtenyt Irmaa pakoon.

– Odotimme kauhutarinaa, mutta emme sellaista, joka lopulta iski. Betoniset seinätkin heiluivat, meitä oli 60 ihmistä siellä bunkkerissa. Ehkä olisin lähtenyt, jos olisin tietänyt (tuhosta) etukäteen), Branson muisteli.

”Sain koulutuksen elämältä”

Bransonin yrittäjän ura alkoi 50 vuotta sitten, 15-vuotiaana.

– Lopetin koulun ja perustin lehden Vietnamin sotaa vastaan. Sain parhaan koulutuksen, elämältä itseltään. Opin yhä joka päivä uusia, kiehtovia asioita.

– En koskaan ajatellut itseäni yrittäjänä. Ei silloin varmaankaan edes ollut sellaista sanaa (entrepreneur). Halusin vain tehdä isoja juttuja, muutoksia.

Lehtibisneksen ohella Branson kytkeytyi pian musiikkimaailmaan.

– Turhauduin, kun yksikään levy-yhtiö ei kiinnostunut rakastamastani musiikista. Perustin sitten oman levy-yhtiöni.

Ja lentoliikenteeseen.

– Vuokrasin koneen ja myin lentolippuja. Lopulta soitin (lentokonevalmistaja) Boeingille kysyäkseni käytettyjä 757-koneita. Se oli hauska keskustelu. He kysyivät mitä teen. Vastasin, että minulla on levy-yhtiö. He kysyivät ikääni. Vastasin, että olen 27-vuotias, mutta tunnen voivani johtaa lentoyhtiötä, Branson muisteli ja sai Messukeskukseen kokoontuneen yleisön nauramaan.

”Uskon joustavuuteen”

Bransonilta kysyttiin, miten hän erottaa työn perheasioista.

– Ensinnäkin, olen ollut saman naisen kanssa 40 vuotta. Nautimme yhä toistemme seurasta. Olemme onnellisia, että se (yhdessäolo) toimii.

– Uskon myös joustavuuteen. Jos ihmiset haluavat tehdä etätöitä, heille pitää antaa se mahdollisuus. Vaikka kaikki perjantait ja maanantait.

Branson korosti myös delegoinnin merkitystä.

– Kaikkea ei voi tehdä yksin. Tärkein neuvoni yrittäjille on: käytä aikaa henkilöön, joka on parempi tai yhtä hyvä kuin sinä. Anna vapaus tehdä virheitä. Jotkut asiat onnistuvat, jotkut eivät, mutta älä kritisoi.

– Lisäksi on kuunneltava muita. Kirjoita ylös kuulemiasi asioista. Usein näen johtajia, jotka kiertävät ja saavat ideoita muilta, mutta eivät tee mitään, koska eivät kirjoita niitä ylös.

”Plussat ja miinukset ylös”

Päätöksenteon epävarmuuteen Bransonilla oli tuttu konsti.

– Meillä kaikilla on epäluuloja, mutta on vain kerättävä plussat ja miinukset. Kuuntele muita ja heidän ideoitaan – sitten on tehtävä päätös. Monet eivät osaa tehdä päätöksiä, he eivät myöskään saavuta mitään.

Branson raotti myös menestyksensä taustoja.

– Minulla on ollut kaksi rakastavaa vanhempaa. Äiti ja isä opettivat, ettei muista saa puhua pahaa. Positiivinen ajattelu lähtee sieltä.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen@yrittajat.fi