13.10.2017 klo 08:54
Uutinen

Yksi tapa hyödyntää kansainvälistymistä: It-yritys valjasti Thaimaan aikaeron edukseen

Suomalaisen IWAn tarina on esimerkillistä luettavaa kaikille niille, jotka pelkäävät kansainvälistymistä.

Verkkosivusto Tivi kertoo kahdeksan vuotta sitten perustetusta it-yrityksestä IWAsta, joka on lähtenyt hakemaan rohkeasti kasvua kansainvälistymisestä.

Esimerkki on erityisen kannustava, sillä tuoreessa pk-yritysbarometrissa suomalaisia pk-yrityksiä vaivasi osittain haluttomuus kasvuun ja kansainvälistymiseen.

– IWA ryhtyi melkein heti perustamisensa jälkeen kansainväliseksi, toimitusjohtaja Rami Korhonen kertoo Tivin haastattelussa.

Yhtiöllä on monen kansainvälisen asiakkaan lisäksi monikansallinen työntekijäjoukk, sillä 45 työntekijästä puolet tekee töitä Helsingin pääkonttorilla ja toinen puoli pohjoisthaimaalaisessa Khon Kaenin kaupungissa. IWAn työkieli on englanti.

Apu löytyi Thaimaasta

Nopeaan kansainvälistymiseen päädyttiin ”käytännön pakosta”. IWAn perustajanelikosta vain yksi oli ohjelmoija, muut keskittyivät myyntiin. Näinpä koodaamiseen tarvittiin apua muualta.

– Kuulimme, että Khon Kaenissa on koodaritimi, joka oli myynyt osaamistaan ruotsalaisille. Aloitimme yhteistyön Skypen välityksellä ja menimme aika pian paikan päälle käymään. Teknologiajohtajamme Jussi Virtanen tykästyi paikkaan ja päätti jäädä sinne, Korhonen jatkaa.

Nyt IWAlla on Thaimaassa oma yhtiö, jossa työskentelee parikymmentä henkilöä. Thaimaan työntekijöitä hyödynnetään asiakasprojekteissa samalla tavalla kuin kotimaisia. Thaimaan osaamisesta on myös muunlaista hyötyä, sillä puolet yhtiön työvoimasta työskentelee eri aikavyöhykkeellä.

– Kun Suomessa on kiireinen projekti menossa ja iltapäivän palaverissa huomataan muutostarve, voidaan se Thaimaassa hoitaa aamulla töihin tullessa. Kun asiakas Suomessa aloittelee työpäiväänsä, toivotut muutokset on monesti saatu jo tehtyä, Korhonen sanoo Tivin haastattelussa.

Kasvu jatkuu

IWAn liikevaihto oli kaksi vuotta sitten miljoona euroa. Viime vuonna yllettiin 1,4 miljoonaan euroon ja tänä vuonna päästään yli kahteen miljoonaan.

– Kysyntä on kovaa, sillä asiakkaat investoivat nyt digitalisaatioon. Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen on avannut meille monia ovia, Korhonen jatkaa.

IWA palkkasi viime vuonna 15 uutta työntekijää ja aikoo loppuvuonna jatkaa rekrytointeja.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi