16.10.2017 klo 20:30
Uutinen

Huawein uutuuspuhelin tuo mukanaan ison akun ja keinoälyn

Huawei kilpailee yhä tiukemmin markkinajohtajan paikasta myös kalliimman hintaluokan älypuhelimissa. Uutuudellaan valmistaja haastaa etenkin iPhone 8:n ja Samsungin huippumallit.

Saksan Münchenissä tänään esitelty Huawei Mate 10 Pro tulee Suomessa myyntiin marraskuun lopussa vajaan 800 euron hintaan. Laitteen ennakkomyynti alkaa 30. lokakuuta.

Mate 10 on Huawein lippulaivapuhelin, joka haastaa markkinoilla Applen iPhone 8:n ja Samsungin Galaxy-sarjan huippupuhelimet.

Tiukka markkinataisto näkyi Huawein julkistustilaisuudessa, sillä Mate 10 Prota verrattiin useaan otteeseen Applen iPhoneen.

Näyttö lähes reunasta reunaan

Ulkoisesti puhelin noudattaa nykytrendiä, jossa näyttö valtaa yhä suuremman alan etupaneelista. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu osin tämän takia puhelimen taakse, jotta se ei veisi tilaa näytöltä.

Teknisesti Mate 10 Pron yksi merkittävimmistyä uutuuksista on valmistajan maailman ensimmäiseksi kutsuma tekoälyprosessori. Käytännössä prosessiri antaa sovelluskehittäjille uusia mahdollisuuksia tekoälyä hyödyntävien sovellusten suunnitteluun.

Huawei on etulinjassa myös mobiiliyhteyksissä, sillä Mate 10 Prossa on 4G-kaksois-sim ensimmäisenä maailmassa.

Tekoälyprosessorin ansiosta puhelimen kamera tunnistaa kohteen automaattisesti. Jos käyttäjä kuvaa esimerkiksi ruokaa, kukkia tai eläimiä, kamera tunnistaa kohteen ja pyrkii parantamaan kuvaa sen mukaisesti muuttamalla kameran asetuksia. Tekoälyä hyödynnetään myös käännössovelluksessa.

Mate 10 Prossa on aikaisempien Huawein puhelinten tapaan kaksoiskamera, joka on toteutettu yhteistyössä Leican kanssa.

Kaksoiskamerassa on 12 megapikselin RGB- ja 20 megapikselin mustavalkoiset sensorit ja optinen kuvanvakain.

Isokokoinen akku

Huawei lupaa, että Mate 10 Pron akussa riittää potkua vähintään yhdeksi mutta kevyemmässä käytössä jopa kahdeksi päiväksi. Akun koko on 4000 milliampeerituntia, mikä on yksi markkinoiden suurimmista puhelimen kokoluokassa. Akku tukee pikalatausta. Valmistajan mukaan puhelimen voi ladata 1 prosentista 20 prosenttiin 10 minuutissa.

Laitteessa on 128 gigatavun tallennusmuisti ja se on ensimmäisiä puhelimia, jotka toimitetaan uusimmalla Android 8.0 -käyttöjärjestelmällä. Puhelin on IP67-luokituksen mukaisesti veden- ja pölynkestävä.

Työkäyttäjälle puhelin tarjoaa mahdollisuuden liittää laite isompaan näyttöön hdmi-kaapelilla. Tällöin näyttöä voidaan ohjata puhelimen kosketusnäytöltä. Näytön kaveriksi voi liittää langattoman bluetooth-näppäimistön.

Mate Litessä neljä kameraa

Huawei tuo Suomen markkinoille myös Mate 10 Liten, jonka erikoisuus on neljä kameraa. Etuosan kameroissa on 13 megapikseliä ja 2 megapikseliä, takakameroissa 16 megapikseliä ja 2 megapikseliä.

Huawei Mate Liten hinta 64 gigatavun tallennusmuistilla on 399 euroa. Mate 10 Pro 128 gigan tallennusmuistilla maksaa 799 euroa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi