20.10.2017 klo 15:34
Uutinen

Kasvuohjelman yrityksiin 1800 uutta työpaikkaa – ”Positiivinen vipuvaikutus”

Kasvuhaluisista yrityksistä runsaat 80 prosenttia tavoittelee toimintansa laajentamista ulkomaille seuraavan 3-5 vuoden aikana. Tämä käy ilmi Kasvu Openin Kasvajat 2017 -raportista.

Eniten suuntaudutaan Pohjoismaihin ja muihin EU-maihin. Yritykset myös ennakoivat liikevaihtonsa yli nelinkertaistuvan vuoteen 2020 mennessä.

Kasvajat-selvitykseen vastasi noin 160 yritystä, jotka osallistuivat tänä vuonna Suomen suurimpaan pk-yritysten kasvun sparrausohjelmaan, Kasvu Openiin. Yritykset ovat eri toimialoilta, eri puolilta Suomea ja kasvun eri vaiheissa. Reilu kolmannes vastanneista yrityksistä on perustettu vuonna 2014 tai sen jälkeen.

Ulkomaille laajentuminen on suunnitteilla kahdeksalla kymmenestä vastaajasta. Vastaajista 31 prosentilla ei ole tällä hetkellä toimintaa ulkomailla. Yleisimmät kohdemaat ovat Ruotsi, muut EU-maat ja muut Pohjoismaat.

Uudet tuotteet ja uudet markkinat kärjessä

Yleisimmät keinot kasvutavoitteiden saavuttamiseksi ovat uusien tuotteiden tai palveluiden lanseeraaminen (80 prosenttia), uusille markkinoille laajentuminen (77) sekä henkilöstön osaamisen kehittäminen (65). Tärkeimmät keinot kasvutavoitteiden saavuttamiseksi toistuvat samoina vuosittain. Kasvajat-kyselyä on toteutettu sparrauksessa mukana oleville yrityksille vuodesta 2015 saakka.

1,9 miljardia uutta liikevaihtoa

Kasvu Openin raportin mukaan vastaajat arvioivat yli nelinkertaistavan liikevaihtonsa vuoteen 2020 mennessä. Kun yritysten keskimääräinen liikevaihto on nyt noin miljoona euroa, arvioidaan sen olevan vajaan kolmen vuoden kuluttua yhteensä keskimäärin 5,5 miljoonaa euroa.

– Tutkimus osoittaa selvästi kasvunälkäisten yritysten positiivisen vipuvaikutuksen Suomen talouteen. Tänä vuonna sparrauksessa mukana olevat yritykset arvioivat luovansa lähes 1800 uutta työpaikkaa ja 1,9 miljardia uutta liikevaihtoa seuraavan kolmen vuoden aikana, sanoo tutkimuksesta vastanneen Kasvun Roihu Oy:n toimitusjohtaja Matti Härkönen.

Viime vuoteen verrattuna liikevaihdon kehityksen odotetaan olevan suurempaa, mutta henkilöstömäärän kehityksen arvioidaan hieman viime vuotta maltillisemmaksi.

Sparraus koettiin hyödylliseksi

Vuodesta 2015 lähtien toteutetussa Kasvajat-selvityksessä kasvun haasteet toistuvat samoina. Suurimmat kasvun haasteet ovat kasvun rahoituksen saaminen (30), osaavien ihmisten löytyminen ja rekrytointi (15) sekä puutteelliset taidot ja resurssit myynnissä ja markkinoinnissa (15).

Kaikki vastaajat ovat tavanneet Kasvu Open -sparrausohjelmaan aikana vähintään kymmene eri asiantuntijaa, joista 1-2 on ollut rahoitusalan ammattilaisia.

Suurin osa vastaajista (87 prosenttia) koki Kasvu Openin sparrauksen vahvistaneen yrityksensä valmiuksia kasvuun. Uusien verkostojen luominen, lisääntynyt näkyvyys ja strategian päivittyminen koettiin Kasvu Openiin osallistumisen suurimmiksi hyödyiksi.

Kasvu Openin valtakunnallinen finaali järjestetään 25.-26.10. Jyväskylässä. Tällöin valitaan kasvunäkymiltään lupaavimmat yritykset jo toimivien yritysten ja startupien sarjoissa.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi