23.10.2017 klo 13:09
Uutinen

Tietoturvayhtiö varoittaa kybermyrskystä: Massiivinen botnet-verkko muodostumassa

Yhtiö arvioi, että botnet-verkossa on jo yli miljoona yritystä ympäri maailman. Bottiverkkoon yritetään kaapata etenkin IoT-laitteita, joiden tietoturva ei ole ajan tasalla. IoT-laitteita ovat muun muassa langattomat valvontakamerat ja muut laitteet, joissa on langaton nettiyhteys.

Check Pointin tutkijat ovat löytäneet uuden botnet-verkon, joka on laajentunut selvästi nopeammin kuin vuoden 2016 kesällä havaittu Mirai-verkko.

Bottiverkoista on muodostumassa yhä merkittävämpi uhkatekijä yrityksille. Vaarana on, että verkot aiheuttavat vakavia ongelmia myös julkisille organisaatioille kuten sairaaloille ja julkisen liikenteen yrityksille.

Check Pointin mukaan vielä on liian aikaista arvioida, mikä ryhmittymä on kyseisen bottiverkon takana. Tietoturvayhtiö kehottaa yrityksiä varautumaan päivittämällä järjestelmänsä ja IoT-laitteensa ajan tasalle. Erityisen haavoittuviksi on havaittu langattomat valvontakamerat, joiden valmistajia ovat muun muassa D-Link, Netgear, Linksys ja TP-Link.

Bottiverkon muodostamiseen tarvitaan kontrolli useisiin langattomiin laitteisiin yrityksessä. Kun laitteet on saatu hallintaan, niihin lähetetään haittaohjelma. Tämän jälkeen laite lähettää haittaohjelmaa eteenpäin verkkoon itsenäisesti.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi