27.10.2017 klo 16:50
Uutinen

Yrittäjänaiset menestyksestä muuttuvassa maailmassa – yhdistyksellä on tässä oma roolinsa

Paljon on tapahtunut Helsingin yrittäjänaiset ry:n 70-vuotisen matkan aikana. Ensimmäisenä toimintavuonna yrittäjiä puhututtivat verotus, myyntitaito, rationalisointi ja palkkauskysymykset. Samat asiat ovat tärkeitä edelleen.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja Ajantieto Oy:n toimitusjohtaja Jaana Koskinen kertoo yhdistyksen olevan ennen muuta vertaisryhmä, jossa tapaa toisia yrittäjiä.

– Ja jaksaminen, omasta kehosta huolta pitäminen on kaikkein tärkein, mikä myös kiinnostaa yrittäjiä. Naiset jakavat helposti osaamistaan toistensa kanssa.

Yhdeksi isoksi asiaksi hän mainitsee yrittäjänaisten digitaitojen kehittämisen. Tietoa ja oppia tarvitaan pk-yrityksissä kaiken kaikkiaan.

Elämäntyömerkki pitkäaikaiselle kenkäkauppiaalle

– Tavoitteemme on saada yrittäjänaisten osuus yrittäjistä puoleen. Osuus on pitkään ollut vain 30 prosenttia. Me tulemme takamatkalta, Jaana Koskinen sanoo viitaten tietokirjailija Anne Pentin historiakatsaukseen.

– Naiset vapautuivat miesten holhouksesta vasta 1930-luvulla, Helsingin yrittäjänaisten tarinallisen historiikin kirjoittaja Anne Pentti totesi.

Helsingin yrittäjänaiset antoivat Elämäntyömerkin kenkäkauppiaana Helsingissä yrittäjäuransa tehneelle Airi Salmisalolle.

Helsingin yrittäjänaiset ry on noin 450 yrittäjänaisen verkosto.

”Yrittäjäyhdistys paikka, jossa saa buustia omaan tekemiseen”

Juhlatilaisuudessa Filosofian Akatemia Oy:n toimitusjohtaja Karoliina Jarenko puhui tekijöistä, jotka siivittävät yrittäjänaisia menestykseen muuttuvassa maailmassa. Hän kysyi, miksi toiset organisaatiot menestyvät ja toiset eivät menesty yhtä lailla:

– Sellaiset organisaatiot menestyvät, joissa ihmiset innostavat toisiaan, haluavat jakaa omaa osaamistaan ja haluavat kokeilla uusia asioita. Lisäksi on huomattu, että ihmiset haluavat jakaa osaamistaan silloin, kun heitä arvostetaan osaajina ja silloin, kun heidät hyväksytään kokonaisina ihmisinä.

Jarenko jatkoi vielä valottamalla sitä, mikä erottaa huipputiimin hyvästä tiimistä.

– Meillä on psykologinen tarve, liittyen kokemukseen siitä, ettei tule häväistyksi omien mokiensa tähden. Jos kulttuuri ja ilmapiiri ovat sellaisia, että kun sanoo jotain väärin, niin siitä mollataan.

Tällaisessa työkulttuurissa ei ylletä huippusuorituksiin.

Karoliina Jarenko näkeekin organisaatioiden, kuten Helsingin yrittäjänaisten yhdeksi tärkeimmäksi tehtäväksi olla paikka, jossa voi jakaa kokemuksiaan ja saada buustia omaan tekemiseen.

Media-alan yrittäjät Marjo Wilska ja Katarina Blomqvist ovat toteuttaneet ”Vapautta ja vastuuta” podcast-sarjan juhlavuoden kunniaksi. Aiheina ovat muun muassa myynti ja rekrytoiminen.

Palkintokuvassa vasemmalla Jaana Koskinen ja vierellä Airi Salmisalo.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi