8.11.2017 klo 10:24
Uutinen

Kymmenet tuhannet yrittäjät saavat kutsun tutkimukseen

Työterveyslaitos tekee ensi vuonna tutkimuksen, jossa selvitetään pienyrittäjien jaksamista ja palautumista, kertoo Kauppalehti.

Tutkimus kohdistetaan alle kymmenen henkeä työllistäviin mikroyrityksiin. Niitä on peräti noin 94 prosenttia Suomen koko yrityskannasta.

– Tutkimustietoa tarvitaan, jotta ryhmälle voidaan luoda palveluita. Olisi myös tärkeä selvittää ovatko pitkät työpäivät yrittäjille samalla tavalla haitallisia kuin palkansaajille, sanoo Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen.

Suomen Yrittäjien vastikään julkistaman Yrittäjägallupin mukaan 44 % vastanneista yrittäjistä tekee yli 50-tuntista tai sitä pidempää työviikkoa. Alle 40-tuntista työviikkoa tekee 27 prosenttia haastatelluista. Kahdeksalla prosentilla vastaajista työviikko venyi jopa yli 70 tuntiin.

Palkansaajille tehdyn tutkimuksen mukaan yli 50 työtuntia viikossa lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Yrittäjille vastaavaa tutkimusta ei ole tehty.

Kauppalehden mukaan ensi vuonna tehtävässä tutkimuksessa on apuna valmennussovellus.

– Mikroyrittäjillä ei ole aikaa ryhmäohjauksiin tai vastaanottokäynteihin. Mobiilisovellus, joka kulkee mukana, voisi olla sopiva keino palautumisen edistämiseen, Jaana Laitinen sanoo.

toimitus(at)yrittajat.fi