9.1.2018 klo 19:02
Uutinen

Perustamisopas auttaa alkuun ja listaa mokat joita välttää – Tiedä nämä kuusi velvollisuutta

Suomen Yrittäjät on julkaissut uuden yrityksen perustamisoppaan. Se tarjoaa tietoa eri yhtiömuodoista, auttaa aloittelijaa saamaan lupa-asiat haltuun ja opastaa muun muassa kirjanpitoon, laskutukseen ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa.

Suomen Yrittäjät haluaa osaltaan madaltaa kynnystä yrittäjyyteen. Uusi tietopaketti aloittaville yrittäjille on tässä yksi apuväline.

Yrittäjä tarvitsee kykyä sietää jatkuvaa muutosta. Vaikka liikeidea olisi mainio, vaatii yrityksen pyörittäminen lehmän hermoja. Tilanteet muuttuvat nopeasti.

Aloittajan askeleet aasta ööhön

Liiketoimintasuunnitelman tekeminen on yrittäjäksi ryhtyvän ensimmäinen askel. Pienyrittäjä pääsee alkuun varsin yksinkertaisellakin versiolla. Liiketoimintasuunnitelma eli lyhennykseltään lts on vaativimmillaan iso työ, jossa suunnitellaan myyntiä ja markkinointia, hahmotellaan tuotteiden hinnoittelua, arvioidaan tuotannon resursseja, tehdään henkilöstö- ja tuotekehityssuunnitelma sekä pohditaan patentteja ja riskianalyysejä. Mitä suurempia tavoitteita kohti pyritään, sen tarkemmin liiketoimintasuunnitelma pitää tehdä.

Uusi opas tarjoaa tietoa muun muassa perustamisilmoituksen tekemisestä, yrittäjän lupa-asioista sekä kirjanpidosta ja laskutuksesta. Siinä käydään läpi myös yleisimpiä uuden yrittäjän mokia.

Oppaassa paalutetaan yrittäjän kuusi velvollisuutta, joista yrittäjän on aina huolehdittava. Velvollisuus numero 1: Ole väleissä verottajan kanssa, koska tärkein hoidettava asia on verojen maksu. Myös sosiaaliturva ja huolellinen kirjanpito ovat velvollisuuksien listalla. Pankkitilillä on aina oltava rahaa verojen maksuun. Velvollisuuksia ovat myös ajoissa toiminen ja itsestä huolehtiminen.

Millaista apua yrittäjäjärjestö tarjoaa aloittavalle yrittäjälle?

Suomen yrittäjät tarjoaa puhelinneuvontaa, joka on jäsenille maksutonta. Reilu sata asiantuntijaa odottaa yrittäjän soittoa, valmiina kuuntelemaan ja neuvomaan.

Suomen Yrittäjien kenttäjohtajan Mari Kokon mukaan SY:n kautta saa muiden yrittäjien sparrausta ja myös rentoa hauskanpitoa paikallisyhdistysten toiminnan kautta.

– Järjestämme nimenomaan pienyrittäjille ja heidän työntekijöilleen suunniteltuja koulutuksia ja tapahtumia.

Järjestö tarjoaa monipuolisesti koulutuksia.

– Nuoret Yrittäjät -verkosto tuo nuoremman polven yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia yhteen muun muassa valtakunnallisista Get Together -tapahtumissa ja paikallisissa verkostoitumisbileissä.

– Järjestö tarjoaa mahdollisuuden laajentaa verkostoja ja olla mukana vaikuttamassa yrittäjien asemaan, Kokko kertoo esimerkkejä.

>>Lue lisää ja lataa opas

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi