17.1.2018 klo 15:02
Uutinen

Uusi hankintamalli jätehuoltoon – Paikallinen yritys palkannee myös pitkäaikaistyöttömiä

Oulun seudulla tuotetaan vuodesta 2019 alkaen kuntalaisten jätehuolto uudella mallilla ensimmäisenä Suomessa. Muutoksen taustalla oli kuntien halu järjestää jätehuolto itsenäisesti, ilman osakkuutta jätehuoltoyhtiöstä.

Jätehuollon palvelutehtävien toteutus kuntien yhteistyönä, ilman kunnallista jäteyhtiötä, niin että palveluntuottaja on yksityinen yritys, on ensimmäinen Suomessa. Liminka, Muhos, Tyrnävä ja Utajärvi allekirjoittivat jätehuoltopalveluiden sopimuksen kilpailutuksen voittaneen Kempeleen Jätekuljetuksen kanssa.

”Nykyisin liikaa jätettä polttoon”

Kempeleen Jätekuljetus sai nyt mahdollisuuden uuteen jätteiden käsittelytoimintaan. Yritys on käsitellyt elinkeinotoiminnassa syntyviä jätteitä jo yli kymmenen vuoden ajan.

Yhdyskuntajätteen käsittelyn tarkoituksena on edistää kiertotaloutta, vähentää polttoon sekä loppusijoitukseen menevän jätteen määrään. Kempeleen Jätekuljetus Ky:n toimitusjohtajan Vesa Räisäsen mukaan nämä tavoitteet ovat olleet aina yrityksen toiminnassa hyvin korkealla.

– Alueen nykyinen käytäntö ohjaa jätettä liikaa polttoon. Erityisesti biojätteen pois saaminen polttokelpoisesta jätteestä helpottaa hyötykäyttöön ohjautuvien raaka-aineiden jatkojalostamista, Räisänen sanoo.

Hankintaan kuuluvat kuntien vastuulle säädetyt jätehuollon operatiiviset palvelutehtävät, pois lukien sako- ja umpikaivolietteen käsittely ja kuljetus sekä jätteenkuljetus. Palvelutehtävät sisältävät jätelaissa kuntien vastuulle säädetyn jätteen vastaanoton, välivarastoinnin ja loppukäsittelyyn toimittamiseen liittyvät palvelut palveluntuottajan toimipisteissä.

Myös viranomaistyö toteutetaan kuntien yhteistyönä Lakeuden EKO -lautakunnan voimin.

Tavoitteena kehittää digipalveluita

Suomen tavoitteena on kierrättää vuoteen 2023 mennessä 55 prosenttia yhdyskuntajätteestä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan yhdyskuntajätteen kierrätys ei ole viime vuosina juuri kasvanut. Kierrätetyn yhdyskuntajätteen osuus oli vuonna 2016 42 prosenttia.

– Hankinnan tavoitteena on parantaa kuntalaisille tarjottavia jätehuollon palveluita, hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia palveluiden kehittämisessä sekä nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysastetta kokonaiskustannuksia nostamatta, kuntien yhteisessä tiedotteessa kerrotaan.

Paikallisuus vahvuutena

Kempeleen jätekuljetus on toiminut vuodesta 1980. Sopimuksen myötä yrityksen toiminta kasvaa ja henkilökuntaa palkataan lisää.

Kempeleen jätekuljetus aikoo uusissa rekrytoinneissa selvittää yhdessä kuntien kanssa mahdollisuuksia palkata pitkäaikaistyöttömiä ja muita tukityöllistettäviä.

– Kierrätysliiketoiminta avaa mahdollisuuksia myös uusille liiketoiminnoille ja paikallisille yhteistyöyrityksille, Vesa Räisänen uskoo.

Sopimuskausi alkaa vuoden 2019 alussa, kauden keston tavoitteena on seitsemän vuotta.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi