17.1.2018 klo 17:02
Uutinen

SY: Postin tarjouskilpailu yrityksille pitää laajentaa myös taajamiin

Maanantaina 22. tammikuuta käynnistyy yrityksille tarjouskilpailu kirjepostin jakamisesta haja-asutusalueilla. Suomen Yrittäjien mielestä kilpailu pitäisi laajentaa myös taajamiin.

– Uusi postilaki lisää kilpailullisuutta jakeluun vain valikoiden: haja-asutusalueille. Suomen Yrittäjien mielestä kilpailutus pitää laajentaa myös sinne, missä kilpailua eniten syntyy eli taajamiin, sanoo Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Hänen mukaansa on vastoin taloustieteellisiä lähtökohtia, että jakelun kilpailu päädyttiin avaamiaan sieltä, missä asutus on harvinta ja kilpailua väitetään syntyvän vähän.

– Esimerkiksi raideliikenteen kilpailulle avaaminen aloitetaan vilkkaimmasta pätkästä, eli Etelä-Suomesta, Grekin muistuttaa.

– Postin pitää olla myös aloitteellinen ympäristökysymyksissä, ja järjestää jakelu siten, ettei asiakkaan ovella käydä useita kertoja päivässä. Siten onnistuu esimerkiksi koulukyytien ja jakelun yhdistely, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin huomauttaa.

Posti toimii lain vaatiman minimin mukaan eli kilpailuttaa vain yleispalvelukirjeet eikä koko perusjakelua. Eli alihankkijana toimiva yritys jakaa vain kirjeet ja Posti jakaa muut tuotteet.

Yli 1700 kilpailutuksen kohdetta

Posti kertoi viime maanantaina, että se käynnistää ensimmäistä kertaa hankintamenettelyn yleispalvelukirjeiden viisipäiväisen jakelun hankkimiseksi alueilla, joilla ei ole sanomalehtien varhaisjakelua.

Kilpailutuksesta kiinnostuneet yritykset voivat ilmoittautua mukaan tarjouskilpailuun Postin nettisivuilta löytyvän linkin kautta (postikilpailutus.fi) ensi maanantaista 22.1. lähtien.

Kilpailutuksen taustalla on heinäkuun alussa voimaan tuleva uusi postilaki, jolloin myös kilpailutetun jakelun on tarkoitus alkaa. Kilpailutuskohteita on yli 1 700.

Ilmoittautumisaika kilpailutukseen on 22.1. – 8.2.2018. Ilmoittautumisajan päätyttyä yrityksille lähtee kutsu rekisteröitymiseen sekä tarjouspyyntö.

Kilpailutuksen taustalla on ensi heinäkuun alussa voimaan tuleva postilain muutos. Hankintamenettelyllä ei ole vaikutusta haja-asutusalueilla perusjakelussa tapahtuvaan sanomalehtien jakeluun, joka jatkuu normaalisti sopimusten mukaisesti.

Posti kertoo työllistävänsä jo nykyisin postinjakelussa ja kuljetuspalveluissa yli 600 alihankkijaa, joista suurin osa on pieniä yrityksiä.

Posti ostaa yrittäjiltä ja yrityksiltä alihankintapalveluita vuosittain noin 200 miljoonalla eurolla.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi